Nasveti, da bodo tulipani v vazi dalj časa lepi

8. 3. 2023 | Besedilo: Julijana Bavčar

listi, opora, svežina, rezano cvetje, tulipani

Niste med tistimi, ki si spomladi skoraj vsak teden polepšajo s šopkom tulipanov iz trgovskega centra ali tržnice, torej jih nimate v malem prstu? Če jih boste za 8. marec prejeli v dar, le preberite nadaljevanje, da se bodo obdržali dalj časa. Nekaj nasvetov namenjamo tudi tistim, ki jih bodo izbirali pri cvetličarju.

Velika večina tulipanov, ki se prodajajo kot rezano cvetje, prihaja k nam z Nizozemske, s tamkajšnjih cvetličnih borz, na katere se v mrzlih mesecih steka pretežno cvetje iz ogrevanih rastlinjakov. To velja tudi za tulipane, saj na prostem njihov razvoj še ni tako daleč. Manj dni, ko preteče od takrat, ko jih porežejo, do prodaje končnemu kupcu, dalj časa nas bodo v vazi razveseljevali.

S svežnjem tulipanov podarimo razkošje. Foto: AnastasiaNess/Shutterstock

Kako kupimo sveže tulipane

Sveži šopki tulipanov imajo navadno čvrsta, pokončna stebla, listi na robu šopka se ne povešajo vstran, nimajo suhih konic in rumenkastega nadiha, ki napoveduje, da bodo začeli propadati. Zeleni del tulipanov resda ni enak pri vseh sortah, pri nekaterih je temnejši, spet pri drugih svetleje zelen, a če svetlo zeleno barvo spremlja mlahavost, jih raje ne kupimo.

Stebla tulipanov s spodnje strani ne smejo biti zasušena ali gnijoča, saj tudi to ni ravno znamenje svežine.

Izberimo tulipane, pri katerih so cvetovi oz. cvetni lističi sklenjeni v trdne popke, ki pa že močno nakazujejo barvo.

Organizirajmo se tako, da bodo cvetice po nakupu čim prej prišle v vodo.

PREBERITE ŠE: DAN ŽENA: LEVINJI PODARITE SONČNICO, TEHTNICI RDEČO VRTNICO

Izbira vaze, aranžiranje šopka

Ko tulipani v vazi oživijo, dajejo vedno razkošen vtis, zato so lepi tudi v najpreprostejši vazi. Izberemo dovolj široko in najmanj za polovico višine stebel visoko vazo, še raje višjo. Zakaj? Takoj ko pridejo v vodo, tulipani začno rasti, zato se začnejo njihova izdolžena stebla povešati vstran. Malce višje stene vaze, ki se proti vrhu širijo, jim dajejo oporo. Lahko pa tulipane razporedimo med zelenje, ki podpira stebla, kot je zeleno, še neolistano borovničevje. Cvetličarne ga naročajo prav v ta namen.

 Tulipane s polnjenimi cvetovi spremlja pridih klasike. Foto: Galina Zhigalova/Shutterstock

Vodo redno dolivamo, če želimo stebla na novo spodrezati, pa raje z eno roko primemo za vsa skupaj in jih dvignemo iz vaze, kot da bi posamezne cvetice na novo prerazporejali, saj bi se šopek »skuštral«.


Takojšnja zamenjava vode je nujna v primerih, da je voda zaradi propadanja stebel motna. Da bi to preprečili, že na začetku porežimo dna stebel do čistega, odstranimo liste, ki bi se namakali v vodi in spodnji del stebel oplaknemo pod tekočo vodo. Vaze moramo seveda vedno pomiti do čistega. V dodatku za rezano cvetje, ki ga poleg šopka dobimo v cvetličarnah, je sredstvo, ki zavira razmnoževanje bakterij v vodi.

Tulipani skupaj z narcisami?

Tulipani ne sodijo v vazo skupaj z narcisami. Razlog seveda ni estetski, temveč ima opraviti s tem, da narcise iz stebel izločajo strupeno sluz, ki povzroča propadanje drugega cvetja. Če se kombinaciji le ne moremo upreti, postavimo spodrezane narcise v ločeno vodo vsaj za 4 do 8 ur in jih šele potem damo k tulipanom.

Kaj pa listi?

Splošno znana cvetličarska praksa je, da rezanemu cvetju takoj, ko ga dajo v vodo, oberejo čim več listov, da bi se v vodi čim dalj obdržalo. Tudi odrezana rastlina skoznje diha in oddaja vodo, s tem pa se hitreje »stara«. Čim več listov boste obrali tulipanom, dalj časa bodo cvetovi sveži ­– a po drugi strani dajejo listi cveticam v vazi oporo, predvsem pa imajo pomembno dekorativno vlogo, šopek z njimi je videti najbolj naravno.

Šopek tulipanov in dom dobi praznični videz. Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Temperatura prostora

Šopek solidnih tulipanov, ki ga bomo v vazi lepo oskrbovali, bi nam moral trajati vsaj teden dni, če nam je uspelo kupiti »dobro« sorto, takšno, ki je boj obstojna, tudi dlje. Bo pa šopek dalj časa trajal v mrzlem prostoru z nekoliko višjo zračno vlago.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE