Med vrtičkarskimi pridelovalci krompirja se pogosto razgreje debata, ali ga velja pred sajenjem nakaliti ali ga posaditi brez svetlobnih kalčkov. Ustrezna sta oba načina, izrazito prednost pa ima nakaljevanje, če želimo čim zgodnejši pridelek. S tem mu namreč zagotovimo hitrejši začetni razvoj, potem ko je enkrat v zemlji. Nakaljevanje gomoljev je postopek, kjer gomolje za daljše obdobje postavimo v prostor z ustrezno temperaturo, vlago in osvetlitvijo, da požene t. i. svetlobne kaliče. Velja poudariti, da dolge klice, ki jih krompir spomladi odganja v temnem skladiščnem prostoru, v ta namen niso primerne.
Medtem ko je najprimernejša temperatura za skladiščenje semenskega krompirja od 4,5 do 6 ˚ C ob čim višji zračni vlažnosti, je za nakaljevanje potreben toplejši in osvetljen prostor.
Krompir lahko nakaljujemo pri različnih temperaturah. Če ga želimo nakaliti hitro, v 14 dneh, je primerna temperatura do 20 ˚C. V tem primeru bo hitro pognalo manjše število kaličev, rastline pa bodo na polju imele manjše število stebel. Temperaturo je treba nekaj dni pred saditvijo nekoliko znižati, da ne pride do šoka, ko gomolje posadimo v hladnejša tla. Drug način je nakaljevanje pri temperaturi od 10 do 15 ˚C. Gomolji nastavijo več kaličev, zato na polju rastline tvorijo večje število nekoliko drobnejših gomoljev. Nakaljevanje pri nižji temperaturi poteka od tri tedne do en mesec.
Krompir za nakaljevanje razporedimo v plitve zabojčke v eni plasti, da se ne prekrivajo.
Zračna vlaga ne vpliva neposredno na nakaljevanje, vpliva pa na izsušitev gomoljev, zato so zelo suhi prostori za nakaljevanje manj primerni.
Najprimernejša je razpršena dnevna svetloba. Pri nakaljevanju v pretemnem prostoru se razvijejo dolgi, svetli in krhki kaliči, ki se pri prestavljanju in sajenju lomijo.
Ob ustrezni svetlobi so kaliči trdni, zbiti in močno obarvani in se ne lomijo. Njihova barva je odvisna od intenzivnosti osvetlitve in od sorte krompirja, lahko so denimo vijoličasti, živo zeleni ...
Z nakaljevanjem semenskega krompirja pospešimo vznik za dva tedna. Priporočljivo je za sajenje zelo zgodnjih sort, zlasti pod prekrivko, in zelo poznih sort. Hitra kalitev namreč pomeni manjše izčrpavanje gomolja, kar se lahko zgodi zlasti v vremenskih razmerah, ki so za kalitev neugodne.