Razglasili nagrajence ZAPS

9. 10. 2019 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv ZAPS

arhitektura, dan arhitektov, nagrade ZAPS

Zbornica za arhitekturo in prostor (ZAPS) je razglasila letošnje nagrajence med svojimi člani, ki jim bodo podelili priznanja ZAPS za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Platinasti svinčnik ZAPS bodo za opus in vrhunske dosežke podelili arhitektku Nandetu Korpniku. Podelila bo tudi štiri priznanja zlati svinčnik za odlično izvedbo, eno posebno priznanje, priznanje častna članica ZAPS pa bo prejela arhitektka Anja Planinšček.

Platinasti svinčnik ZAPS bodo za opus in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja podelili arhitektu Nandetu Korpniku, ki je bil za svoje delo že večkrat nagrajen, med drugim je leta prejel Plečnikovo nagrado za družinsko hišo Acman v Grižah.


"Arhitekt Nande Korpnik je predstavnik srednje generacije arhitektov. Od leta 1990 deluje v svoji arhitekturni pisarni v Celju in s svojim delom opazno posega v slovenski prostor, v katerem raziskuje, snuje, izvaja in preverja kakovost ter odzivnost svojega dela. V celotnem ustvarjalnem obdobju zadnjih desetletij izkazuje posebno predanost svojemu poklicu. Dokaz za to je obsežen opus zasnovanih in realiziranih del na področju arhitekturnega in urbanističnega načrtovanja," je v utemeljitvi zapisala komisija. Ves čas svojega delovanja se, kot še zapisali v utemeljitvi nagrade, v načrtovalski praksi intenzivno ukvarja tudi z raziskavami zgodovine in teorije arhitekture, pri čemer ga zanima zlasti področje rehabilitacije povojne moderne arhitekture.

Priznanje je podelila Platinasta komisija, ki so jo sestavljali Karla Jankovič, Andrej Mlakar, izred. prof. dr. Metka Sitar in Dunja Šutanovac (skrbnica).

Štiri priznanja zlati svinčnik za odlično izvedbo

V izbor za strokovne nagrade zlati svinčnik 2019 se je uvrstilo 46 projektov, ki so bili razvrščeni v različne programske skupine. Strokovna komisija v sestavi Blaž Budja, Maja Ivanič, Suzana Simič, Ivana Žalac in Dunja Šutanovac (skrbnica) je sprejela stališče, da projektov ne bo ocenjevala na podlagi delitve v funkcionalne skupine, temveč v skladu z enotnimi kriteriji, ki veljajo za vse prispele predloge.

!!galerija!!


Zlati svinčnik za odlično izvedbo je komisija namenila telovadnici Stražišče, ki so jo zasnovali arhitekti Aleš Vodopivec, Uroš Razpet, Gašper Medvešek, Karin Rožman in Matej Delak. Kot je komisija zapisala v utemeljitvi nagrade, je telovadnica v Stražišču lepo in premišljeno vpeta v okolje: vkopana v brežino terena ob stražiškem velodromu je spoštljivo odmaknjena od obstoječe ikonografske šole arhitekta Danila Fürsta, obenem pa smiselno povezana z zunanjimi javnimi športnimi površinami. "Zdrav arhitekturni duh v zdravem telesu."

Zlati svinčnik za odlično izvedbo je komisija namenila tudi poslovnemu centru Vrelec, arhitektov Andreja Strehovca in Roberta Potokarja. "Avtorji so v urbanistično zahteven kontekst, na relativno ozko parcelo, skoraj popolnoma obdano s krajevnimi prometnimi cestami, uspešno umestili novo poslovno stavbo. Medsedbojni odnos ulice, kraja in nove stavbe ustvarja niz pravilnih odločitev. Pritličje je glede na zgornje etaže zamaknjeno proti notranjosti, s čimer je nesebično razširjen profil obstoječe prometnice in dodan nov javni peš prostor. Tudi tloris poligonalno sledi omejitvam prometne okolice in se jim prilagaja," je zapisala komisija.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo prejme tudi Športni center Trebelno in dozidava šole, ki jo je zasnovala arhitektka Mojca Gregorski. "Nova dvorana je smiselno in logično povezana s preostalimi objekti šole in vrtca, sama pa deluje kot funkcionalno in dovršeno obdelana celota. Še posebno navdušuje skladna podoba interierja, ki zagotavlja funkcionalnost in je nadgrajena z estetskimi in domišljenimi detajli," meni komisija.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo bodo podelili tudi Velodromu in atletski dvorani v Novem mestu, avtorja Marjana Zupanca. "Arhitekt prenove je harmonijo še nadgradil. Izbira surovega vidnega betona za novi obod, brez ambicije, da bi nova fasada delovala teatralno, dokazuje zavezanost avtorja funkcionalnim arhitekturnim predlogom, ki ravno zaradi tega pridobijo odličnost in utrdijo misel, da izbira dragih materialov in bohotnih konstrukcijskih rešitev ni nujno pogoj za dobro izvedeno arhitekturno stvaritev," je zapisala komisija.

Podelili pa bodo tudi posebno priznanje, ki ga bodo prejeli avtorji Mitja Zorc, Katja Ševerkar, Miklavž Tacol, Dušan Stupar za Center slovenske Istre v Ankaranu. "Arhitekti so se zelo uspešno spopadli s težko nalogo, kako v vnaprej določeni amorfni tlorisni geometriji objekta smiselno razporediti obsežen in funkcionalno zahteven bolnišnično-varstveni program. Odločitev, da amebasti tloris ovijejo z nepretencioznim, preprostim, monokromnim in enakomerno rastriranim fasadnim plaščem, je pravilna," je komisija utemeljila svojo odločitev.

Priznanje častni član ZAPS prejme Anja Planišček

Priznanje častni član ZAPS pa bodo podelili Anji Planišček za njeno družbeno angažirano udejstvovanje v arhitekturi, posebno v povezavi s stanovanjsko politiko in ohranjanjem arhitekturne dediščine obdobja po drugi svetovni vojni, ter delovanje na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v Afriki presegata običajno delo pedagoga ali raziskovalca v okviru izobraževalne institucije.
Nagrado Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja pa tokrat niso podelili.

Nagrajencem bodo priznanja izročili v petek, 11. oktobra 2019, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ko obeležujejo dan arhitektov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE