To je najboljša slovenska arhitektura po mnenju javnosti

16. 5. 2023 | Besedilo: A. Z.

slovenska arhitektura, nagrade OHS, OHS

V okviru arhitekturnega festivala Odprte hiše Slovenije (OHS) je potekalo glasovanje javnosti za nagrade OHS. Med 80 nominiranimi projekti so glasovalci izbrali šest najboljših, tri iz javnih objektov in tri med zasebnimi.

Za nagrado OHS, ki jo izbira javnost, so bili nominirani vsi projekti, ki jih je strokovna žirija uvrstila v letni program festivala. Glasovanje za najboljši projekt v kategorijah javnih in zasebnih objektov je potekalo na spletu med 14. aprilom in 3. majem 2023. Organizatorji OHS so prejeli več kot 8000 glasov in izpostavljajo, »da prav vsi projekti, ki so bili vključeni v festivalski program, izkazujejo visoko kakovost oblikovanja prostora ter predstavljajo primere dobre prakse na področju arhitekture v Sloveniji«.

Nagrajeni trije javni objekti

Med nominiranimi projekti je v kategoriji javnih objektov javnost za najboljše izbrala Osnovno šolo Oskarja Kovačiča Škofije, katere avtorji arhitekture so Studio.a+v, projekt Tehnološki park Ptuj (avtorjev – arhitektura: Styria arhitektura, interier: Biro Biro, krajinska arhitektura: Sara Peternel) in vrtec Kočevje – enota Čebelica (avtorjev – arhitektura: Svet vmes, krajinska arhitektura: Kolektiv Tektonika).

»OŠ Oskarja Kovačiča Škofije s svojo zasnovo učencem pripoveduje o svoji dvojnosti: o šoli kot izobraževalni ustanovi, kjer posameznik sledi skupnim vzorcem vedenja in izobraževanja, kar se v zasnovi odraža v formalni razporeditvi učilnic, in o šoli kot prostoru druženja, ki podpira razvoj posameznika kot individualnega subjekta s svojo voljo, ustvarjalnostjo, sposobnostmi in domišljijo, kar se v zasnovi odraža skozi višinsko in tlorisno razgiban sistem skupnih prostorov z neposredno povezavo z zunanjostjo,« so zapisali pri OHS.

Pri projektu Tehnološki park gre za prenovo in dozidavo stavbe nekdanjega oficirskega paviljona opuščene vojašnice na Ptuju, ki so jo arhitekti prenovili za potrebe novega tehnološkega parka. »Historična stavba leži na arheološko pomembnem območju v bližini Ptujskega gradu, ki je kulturni spomenik državnega pomena, zato je bila posebna pozornost namenjena sodelovanju s konservatorji in arheologi. Zaradi dodatnih prostorskih potreb so zasnovali nov, steklen prizidek. S stavbo in vrtom ga povezuje linijski prostorski element, ki se vije po terenu ter ob tem prevzema vloge opornega zidu in urbane opreme.«

!!galerija!!


Nov Vrtec Kočevje – enota Čebelica je spremenil degradirano območje v središču Kočevja in na eni sami lokaciji zgostil vzgojno-izobraževalni program, nekoč lociran v drugih neustreznih objektih. »Igralnice lesenega, 16-oddelčnega vrtca so organizirane okoli dveh atrijev, ki omogočata prehod svetlobe globoko v objekt ter vzpostavita dve zunanji igralnici v notranjosti volumna, okoli katerih se zvrstijo podporni prostori. Vrtec odlikujeta tudi razgibano zunanje igrišče in igralna terasa.«

Nagrajeni trije zasebni objekti

V kategoriji zasebnih objektov so nagrado OHS prejeli trije: vila na Podmarku, avtorjev arhitekture OUT, projekt Meksika 2.0. – Novo poglavje / Novo obdobje, avtorica arhitekture je Maja Stamenković (MA_ST_AR) in hiša na Krasu (avtorji arhitekture: RVA arhitekturna delavnica).

Vila na Podmarku, ki jo je po koncu prve svetovne vojne zgradil italijanski arhitekt Pietro Venuti, je na vzpetini, z razgibanim vrtom in z veliko betonsko pergolo. Notranjost vile je bila skozi čas grobo predelana. Od prvotne zasnove se je ohranila zgolj osnovna nosilna konstrukcija, streha in kamnito opečna fasada. Vila in vrt se trenutno prenavljata, cilj prenove pa je vzpostaviti prvotno razporeditev prostorov in živahen originalni kolorit objekta.

Navdih za prenovo stanovanja (pod imenom projekt Meksika 2.0. – Novo poglavje / Novo obdobje) je bil dialog med umetnostjo in arhitekturo. »Izčiščenost obstoječega volumna stavbe omogoča umestitev novega z minimalnimi posegi, hkrati pa spodbuja veliko domišljije, kreativnega pristopa, ustvarjalnosti in razmišljanja izven okvirja. Nova tlorisna zasnova odseva obdobje, v katerem živimo. Barvni poudarki z umetniškimi kosi pohištva pa dajejo prostoru poseben značaj,« pravijo pri OHS.

V kategoriji zasebnih objektov je bila nagrajena tudi hiša na Krasu, ki stoji na robu nekoč kamnoseške vasice na Krasu, kjer se vas izteka v okoliška polja. »Naročnika sta želela rekonstruirati in dograditi manjšo obstoječo hišo in jo spremeniti v zdrav, trajnosten družinski dom, povezan z lokalnim izročilom. Členjena zasnova omogoča dinamično prehajanje prostorov in optimalne razglede na okoliško pokrajino. Kamen iz lokalnega kamnoloma, les, apno in v notranjosti tudi ilovica dajejo hiši pridih topline in domačnosti,« s še poudarili pri OHS.

Letošnji festival OHS je potekal pod naslovom Zaveze arhitekture, s čimer so želeli izpostaviti pomembne kompetence arhitekturne stroke ter moč arhitekture pri oblikovanju novih prostorskih, družbenih in ekonomskih modelov. Naslednji vseslovenski festival arhitekture bo potekal aprila 2024.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE