Živahno-umirjeni interier

26. 3. 2019 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: arhiv Celovito

odprta vrata, arhitekturni biro Celovito, Peter Pangos, prenova družinske hiše

»Prvotna zasnova hiše je omogočila, da smo izčistili tloris, v pritličju prostor odprli, zabrisali meje med njegovimi funkcijami in s kombinacijo materialov dosegli uravnoteženo razmerje med toplino in svežino ambienta,« pravi arhitekt Peter Pangos iz biroja Celovito, ki je vodil prenovo interierja družinske hiše na obrobju Ljubljane z začetka sedemdesetih let. Rdeča nit opreme so lesene niše na belem pohištvenem ozadju in svetel les v kombinaciji z dvema sivima odtenkoma. Nastal je živahno-umirjen interier.

Starost petdeset let je ravno obdobje, ko stanovanjska hiša potrebuje celovito prenovo, če je ni bila deležna ob menjavi generacij, pravi sogovornik. Lastniki družinske hiše, ki je dobila novo streho, fasado in zunanjo ureditev, so obdobje velikih del želeli izkoristiti tudi za to, da bi stanovanje v pritličju in delu prvega nadstropja preuredili v skladu s spremenjenimi bivalnimi navadami. Visoke mansarde in velikega prostora v prvem nadstropju, ki sta fizično povezana v ločeno stanovanje, niso vključili v ta sklop posegov.

Konstrukcija hiše je omogočila, da so v pritličju odstranili del nepotrebnih zidov, s čimer so ustvarili kakovosten osrednji dnevni bivalni prostor s kuhinjo, vzdolžno povezan s hodnikom in stopniščem. Svetli dnevni prostori, ki so že od prej orientirani proti jugu, se navezujejo na veliko teraso, ki jo pred pogledi sosedov zaslanja zelena rastlinska bariera, medtem ko so hodnik s stopniščem, kopalnica in servisni prostori obrnjeni proti severu. Pomembno je bilo najti način, da bi z racionalnim finančnim vložkom iz stanovanja, ki ima v prvem nadstropju še mladinsko sobo, spalnico staršev in kopalnico, naredili čim več, poudari arhitekt. Tako so v sobah v nadstropju ohranili in obnovili lesene talne obloge, v pritličnem dnevnem prostoru s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo pa položili nov parket. Združitev prej ločenih prostorov je namreč zahtevala tudi nove estrihe, da je ves tlak enake višine.

Vendar so podolgovati hodnik od tega dela s tlakom vizualno ločili. Narejen je iz zglajenega mikrocementa – svetlo siva v kombinaciji s hrastovim lesom ustvari umirjen kontrast. Les preskoči tudi na drugo stran hodnika: ob belo stopniščno ograjo so postavili dolgo klop, ki se po višini ujame s spod­njima stopnicama, površina lesa pa z nastopnimi ploščami stopnic. Sklop lesenih elementov zaokrožijo obešalniki na letveni stopniščni ograji. Po drugi strani pa je mikrocement uporabljen še za zgornji hodnik, talne in stenske obloge obeh kopalnic, iz njega je tudi stena med spodnjim in zgornjim nizom kuhinjskih elementov.

!!galerija!!


»Namenoma smo uporabili veliko bele barve, pravzaprav je po meri narejeno belo pohištvo nekakšna skrita oprema, v katero so vključeni leseni vstavki,« pravi Pangos. Ti se ponovijo tako v kuhinji, dnevni sobi kot zgoraj v spalnici staršev. V dnevni sobi je v bele omare kot veliko okno vdelana lesena niša, v kateri je počivalni kotiček. V enako nišo, ki preseka garderobne omare v spalnici, le da sega do tal, je postavljeno vzglavje zakonske postelje. Spodaj v pritličju se vizual­na igra nadaljuje v kuhinji, kjer predstavljajo leseni vložek na belem ozadju zgornje kuhinjske omarice, lesen pult in v opremo vključen okenski okvir. »Deli pohištva, denimo miza, so iz masivnega lesa, niše, klop in police furnirane, na kuhinjskih elementih pa je kakovosten 'lesen' ultrapas. Seveda smo bili pozorni, da sta se struktura in barva lesa čim bolj ujeli, morebitne razlike pa ublaži beli pohištveni okvir,« sogovornik pojasni, kako je mogoče zmanjšati proračun obnove.

Razporeditev opreme v osrednjem bivalnem prostoru je premišljena tako, da za­briše funkcijo posameznih delov in pritegne h komunikaciji. Prvi ima takšno vlogo kuhinjski delovno-zajtrkovalni otok med nizom kuhinjskih elementov in veliko jedilno mizo. Tudi obuvalna klop v hodniku naproti delovne mize kar kliče po družabnosti. Kot noč siva žametna zofa je postavljena v sredino prostora, z visokim hrbtiščem omogoča malce zasebnosti in tvori trikotnik s sedežno nišo in lahkim počivalnikom ob televizorju.

Največja zanimivost razporeditve v zgornjem nadstropju je izhod na balkon, ki je hkrati nadstrešek nad glavnim vhodom, iz kopalnice. Po arhitektovih besedah na takšno zasnovo ne naletimo pogosto: balkonska vrata spuščajo v kopalnico veliko svetlobe, zato so lahko tla in stene v celoti iz mikrocementa, zasebnost pa varuje motno steklo zasteklitve. K elegantnemu videzu kopalnice pripomorejo minimalistično oblikovana sanitarna keramika, gladko steklo in spet odmerjena količina svetlega lesa.

PREBERITE ŠE: Sanjali so o hiši za petčlansko družino in nastalo je ...

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE