Ali električna pečica porabi več energije, če pečemo dalj časa pri manj stopinjah ali krajši čas na več stopinjah Celzija, na primer uro pri 150 stopinjah Celzija ali 30 minut na 200 stopinj Celzija? Kolikšna je razlika v porabi energije in stroških?
Za pripravo obroka potrebujemo določeno količino toplote, ki jo moramo dovesti hrani. Kako to toploto dovedemo, je pravzaprav vseeno, saj je količina toplote sorazmerno odvisna od moči in časa. To pomeni, da je z vidika porabljene energije vseeno, ali pečemo dalj časa pri manj stopinjah ali krajši čas pri več stopinjah. Količina porabljene energije je določena s količino potrebne toplote za pripravo obroka. Je pa vsekakor smiselno in priporočljivo, če želimo varčevati z energijo, da ugasnemo pečico nekaj minut prej, preden je obrok pečen, saj toplota v njej zadošča za dokončanje pečenja.
Kolikšne so razlike v porabi energije in s tem razlike v stroških, če hrano pripravljamo na različnih kuhališčih?
Recimo, da kuhamo krompir. Če ga kuhamo na plinskem štedilniku, je izkoristek energije 45-odstoten, poraba energije 1,20 kWh, stroški pa 0,150 evra. Pri klasični električni plošči je izkoristek energije 55-odstoten, poraba 0,98 kWh, strošek je 0,096 evra. Pri kuhanju na steklokeramični plošči je izkoristek energije 65-odstoten, poraba 0,83 kWh, strošek 0,081 evra. Indukcijska kuhališča so najbolj varčna: izkoristek energije je 78-odstoten, poraba energije 0,69 kWh, strošek 0,067 evra. (Pri ceni električne energije je upoštevano povprečje MT in VT (97,1371 evra/MWh), pri utekočinjenem naftnem plinu pa cena 124,301 evra/MWh po ceniku Butan plina za petkilogramsko jeklenko.)
Za koliko se zmanjša poraba energije, če kuhamo v pokriti posodi ali v posodi na pritisk?
Pri kuhanju hrane v pokriti posodi se poraba energije zmanjša za deset do dvajset odstotkov, odvisno od površine posode. Če kuhamo v tako imenovanem ekonom loncu oziroma v posodi na pritisk, lahko prihranek znaša tudi do 70 odstotkov.
Kateri način pečenja kruha je z vidika porabljene energije varčnejši v aparatu za peko kruha, električni pečici ali v plinski pečici?
Aparati za peko kruha so energijsko veliko bolj učinkoviti kot električne pečice. Po naših ugotovitvah namreč »kruhomat« porabi tudi za več kot polovico manj energije kot električna pečica. Seveda pa smo pri aparatu za kruh omejeni pri velikosti in obliki kruha z njim v primerjavi s pečico prihranimo le, kadar v pečici pečemo manj kot 1,5 kg kruha. Podatka za plinsko pečico, žal, nimamo.
Ali je varčneje peči meso v mikrovalovni pečici ali v električni?
Mikrovalovne pečice so varčnejše od navadnih. Prihranek je odvisen od vrste mesa in načina peke v mikrovalovni pečici. Če bomo uporabili samo mikrovalove, bodo lahko prihranki energije znašali od 40 do 80 odstotkov. Če bomo meso pekli v kombinirani mikrovalovni pečici in uporabili tudi konvekcijo, bo prihranek približno 20-odstoten.
Zdaj skoraj ni več gospodinjstva, ki ne bi imelo pomivalnega stroja. Ali se bolj splača imeti manjšega in ga uporabljati pogosteje ali večjega, ki ga vključimo manjkrat, a takrat porabi več vode in energije?
Če je število članov v gospodinjstvu majhno in normalno velikega pomivalnega stroja ne morejo napolniti v enem dnevu, je vsekakor bolj smiselno imeti manjši pomivalni stroj. Poraba energije je namreč pri pomivalnem stroju širine 45 centimetrov za 20 odstotkov manjša kot pri aparatu širine 60 centimetrov. Poraba vode je pri obeh približno enaka za cikel pomivanja. Prav zato, ker je poraba vode zelo podobna, se gospodinjstvu, ki lahko stroj napolni v enem dnevu, ne splača imeti manjšega aparata, ki bi ga morali vključiti večkrat na dan. Veliko bolj smotrno je kupiti večji stroj. Poleg tega je prihranek energije pri manjšem aparatu premajhen.
Po podatkih Centra za energetsko učinkovitost so slovenska gospodinjstva leta 2007 porabila nekaj več kot 3000 GWh električne energije, to pomeni kar 23 odstotkov celotne porabe električne energije. Kaj še lahko naredimo pri vsakodnevnih opravilih v kuhinji, da bi bila poraba energije v našem gospodinjstvu čim bolj smotrna poleg tega, da smo jo opremili z energijsko varčnimi aparati?
Prvo pravilo pri kuhanju je, da vedno uporabimo posodo primerne velikosti. Če je namreč površina grelnega telesa večja od površine dna lonca, pri vsakem centimetru izgubimo 16 odstotkov energije. Dno posode za steklokeramično ploščo mora biti povsem ravno. Za čim boljši izkoristek energije morajo biti površine kuhalnih plošč čiste. Zamrznjene jedi lahko odtajamo v hladilniku, kjer oddajajo hlad, s tem pa zmanjšamo porabo električne energije za ohlajevanje. V hladilnik, za katerega vemo, da naj ne bi stal v bližini vira toplote, ne smemo postavljati vročih oziroma toplih stvari, redno je treba čistiti ledene obloge v zamrzovalniku, male gospodinjske aparate, ki jih ne uporabljamo, izklopimo iz vtičnice ...
Delo in dom, 29. april 2009