Odkar je kuhinja postala del velikega odprtega prostora skupaj z jedilnico in dnevno sobo, proizvajalci iščejo in ponujajo rešitve, kako uporabniku omogočiti, da bo videti pospravljena in manj opazna, da ne bo preglasila drugega pohištva. Velike vgradne omare so v kuhinji že kar nekaj časa nepogrešljive. Za svojimi gladkimi vrati skrivajo funkcionalno organiziran prostor za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov: vse od jedilnega pribora do večjih aparatov in morda celo pomivalnega korita z armaturo, ki so običajno vidni ali postavljeni na kuhinjski pult.
Beli barvi stopajo ob bok temnejši odtenki
Odločitev o barvi kuhinje je zagotovo ena pomembnejših. Svetla ali temna, bela ali črna? Če so še pred nekaj leti prevladovale kuhinje v beli barvi, je zdaj, vsaj na razstavnih prostorih sejmov, več temnih: antracitnih, črnih, temno rjavih. Tudi vrste lesa so postale temnejše kot v preteklih letih. Črne pa so po novem pipe in pomivalna korita.
Temne kuhinje delujejo elegantno in izčiščeno, nikakor pa ne hladno. V manjših prostorih jih kombinirajo z belimi in lesenimi površinami, v tem primeru gre bolj za belo ali leseno osnovo in črne poudarke, na splošno pa velja, da se lepo kombinirajo z masivnim lesom v temnejših odtenkih. Seveda tudi bela barva ni izginila, saj imajo proizvajalci na voljo celo paleto odtenkov, da lahko zadostijo vsem okusom in željam.
Vrhunski materiali in zelenje
Večina proizvajalcev teži k čim kakovostnejšim materialom. Ti ne glede na barve že po videzu delujejo elegantno in prestižno. V ospredju so naravni materiali, s katerimi v prostor vedno vnesemo domačnost in toplino. Na primer, les v kombinaciji s kamnom, marmorjem in kovino. Skupaj z najnovejšimi aparati poskušajo v teh razstavljenih kuhinjah pričarati vzdušje profesionalnih kuhinj, saj je ljubiteljsko kuhanje in fotografiranje hrane postalo stalnica našega vsakdana.
Podobno kot v drugih prostorih so nepogrešljive tudi zelene rastline. Začelo se je z dišavnicami in zelišči, ki so jim namenili niše na delovnih pultih in delovnih otokih, zdaj se lončnice bohotijo vsepovsod, lahko visijo izpod stropa v izvirnih okrasnih loncih, lahko so postavljene na police ali v visokih okrasnih posodah na vidnih mestih.
Nekoč so bile jedilnice del bivalne kuhinje, v večjih stanovanjih in hišah pa ločene, zdaj so del odprtega in povezanega kuhinjsko-dnevnega prostora. Sodobna jedilnica hkrati združuje in ločuje kuhinjo in dnevno sobo, postala pa je večnamenska. Poleg tradicionalne funkcije, to je obedovanja, ob jedilni mizi potekajo tudi druge aktivnosti, kot so pisanje domačih nalog, druženje z družino in prijatelji …
Marsikdo se v takem odprtem prostoru znajde pred vprašanjem, ali naj se oprema jedilnice ujema s pohištvom v kuhinji in dnevni sobi ali lahko sledi čisto svojim zakonitostim. Mogoči sta obe različici. Oprema jedilnice se lahko ujema oz. popolnoma zlije s kuhinjo ali dnevno sobo, lahko pa je recimo miza s stoli v popolnem drugačnem slogu. Vedno zanimiva je kombinacija kakšne stare in lepo ohranjene jedilne mize v modernem prostoru s sodobnimi dizajnerskimi stoli. Kakšen material bomo izbrali za jedilno mizo, je odvisno od prostora, sloga opreme in želja. Prav pri jedilnih mizah se pogosteje odločimo za naravni les, saj ta vnese v dokaj izčiščeno oblikovano sodobno kuhinjo nekaj domačnosti. Na voljo so tudi drugi materiali in kombinacije: les s kovino, steklo in kovina ter umetni materiali.
Pri stolih je najpomembnejše, da na njih dobro sedimo. Zato je treba pri nakupu paziti na višino sedala, ki mora biti prilagojena višini jedilne mize. Najpogostejša višina jedilne mize je 75 centimetrov in takšni ustrezajo stoli s sedalno višino 45 centimetrov. Običajno je sedalna višina od 46 do 48 centimetrov. Pred nekaj leti so bile namesto stolov modna izbira klopi ob jedilni mizi. Tudi te še vedno najdemo v ponudbi proizvajalcev.