Arhitekturni izziv: Stanovanje v garaži

15. 8. 2020 | Besedilo: Arhitekti ekipe Celovito | Fotografije: Celovito

dom v garaži, dom za mlad par, garaža, stanovanje v garaži, arhitekturni izziv

Mlad par si želi ustvariti lastno bivališče v prostoru današnje garaže. Prostor ima tri okna z malo višjimi parapeti in velika garažna vrata, skozi katera dobi večino dnevne svetlobe. Garaže so s prostorskega vidika primerne za bivanje, saj ravno garažna vrata odprejo prostor in zunanjost se začne prepletati z notranjostjo. Prostor garaže je rahlo razdrobljen z zamikom zadnjega dela. Tu v prostor sega jeziček stene, v kateri sta speljani vodovodna in kanalizacijska vertikala.

Pri tlorisni zasnovi smo kuhinjo uporabili kot ločnico med spalnim in bivalnim delom - stoji na sredini prostora, s čimer omogoča prosto gibanje ter ohranja odprtost oz. zračnost stanovanja. Bivalni del je vse od kuhinje orientiran proti pogledom skozi veliko panoramsko okno.

Pri notranjem oblikovanju se prej ali slej srečamo tudi z vprašanjem "stila", ki navadno sledi prvim fazam oblikovanja tlorisne rešitve bivališča. Slednje je v osnovi zelo objektivno, saj imamo določen nabor prostorov, katerih funkcije potrebujemo, in okoljske dejavnike, kot so dnevna svetloba, statika objekta ipd., okoli katerih moramo navigirati. Ker pa gre pri vprašanju "stila" predvsem za subjektivne preference, posamezniki pogosto ne znajo zagovarjati svojih želja, zato običajno poskušamo tudi stil, vsaj pri prenovah, izpeljati iz obstoječega objekta, da imamo neko skupno izhodišče in da novi interier v objektu ne izpade kot tujek. 

!!galerija!!


V našem primeru si je mladi par zaželel kuhinjo iz nerjavečega jekla, vidno opeko, črne stene, morda tudi neonski napis in kilim preprogo. Celoten nabor želja je povsem korekten, vendar je objekt zgrajen iz modularnih opek, ki ne izpadejo estetsko, če jih pustimo vidne. Prav tako gre za prostor, osvetljen samo z ene strani, zato bi črne stene lahko prostor preveč potemnile. Poskušali smo razumeti, kakšen "stil" ima stranka v mislih oz. od kod izhaja in ga prilagoditi na lastnosti danega objekta. Namesto vidne opeke smo v prostor vpeljali steklene zidake, ki prav tako ustvarijo "grobi, industrijski" občutek, ne da bi prostoru odvzele svetlobo. Namesto vidne opeke smo poskusili z odkrivanjem betonske medetažne plošče. Tlak je svetel epoksi, ki je zelo trpežen in na ta način še dodatno poveže zunanjost z notranjostjo, saj ni strahu, da bi se tlak uničil. Kuhinja iz nerjavečega jekla je služila kot izhodišče za nabor preostalih materialov. Rezultat je svetel, odprt, drzen in unikaten interier, ki izhaja iz obstoječega objekta in pripoveduje svojo zgodbo. 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE