Kako izbrati svoj prvi žar?

Sezona žara se je končno tudi uradno začela. Že imate doma žar ali se še vedno odločate, kakšen bi bil za vas najprimernejši? Izbira žarov je vsako leto bogatejša, na voljo pa so plinski žari, žari na oglje, električni, žari z vulkanskim kamenjem. Tudi mobilnost samega žara je različna: lahko izberemo manjši, namizni žar, ki ga bomo vzeli s sabo na potovanje, ali pa večjega, na vozičku, ki ga bomo uporabljali samo doma, po koncu sezone pa odpeljali nekam pod streho. Pri izbiri moramo upoštevati še, ali smo začetniki ali mojstri žara, koliko nameravamo zanj odšteti, kako dolgo bomo z njim lahko pekli in kakšen je postopek čiščenja.


Cena žara

Tako plinski kot žari na oglje so lahko poceni ali dragi. Od cene je odvisno, kako kakovostni bodo različni deli žara in kako veliko družbo želimo nahraniti. Večina začetnikov se odloči za nakup cenejšega žara, da si naberejo izkušnje, ugotovijo, kaj jim ustreza in kaj ne, nato pa si privoščijo dražji žar. Če bi si vseeno radi privoščili bolj kakovosten žar, kljub temu da ste na področju peke pod milim nebom še začetniki, je najbolje, da sledite priporočilom drugih kupcev.

Priprava hrane

Različne vrste mesa in zelenjave zahtevajo različne vrste priprave in metode peke. Dobro je poznati tudi ustrezne temperature, ki so potrebne za pripravo posamezne jedi. Večina žarov je opremljenih tudi z merilci temperature, ki nam na tem področju olajšajo delo. Za pripravo manjših kosov mesa je dovolj žar s premerom 47 centimetrov ali plinski žar z enim gorilnikom. Za večje kose mesa pa potrebujemo premer žara na oglje 57 centimetrov ali plinski žar s tremi gorilniki.

Tudi želja po določenemu okusu mesa tu igra pomembno vlogo. Pri žaru na oglje bo meso imelo znan okus po dimu, medtem ko bo na plinskem žaru ta okus podoben tistemu iz ponve na kuhalni plošči.

PREBERITE ŠE: Štirje nasveti za čiščenje žara

Žari na oglje

Peči meso na žaru na oglje je tradicionalni način priprave mesa, ki so ga obvladali že naši predniki. Žari na oglje so lahko zelo preprosti in poceni, večina jih je kompaktnih, lahkih in enostavnih za premikanje. Da se oglje razžari do temperature, ki je primerna za peko, potrebujemo od 30 do 40 minut. Samo temperaturo lahko reguliramo s pomočjo dovoda za zrak, ki se običajno nahaja na dnu posode ali na pokrovu.

PREBERITE ŠE: Kam z odpadki po pikniku?

Prednosti žara na oglje so v specifičnem okusu mesa in višji temperaturi. Lahko ga uporabljamo kjerkoli na prostem in vzamemo s seboj na potovanje.

Slabosti pa so v težji regulaciji temperature, dolgo časa se segrevajo in ohlajajo, bolj zahtevni pa so tudi za čiščenje. Za peko potrebujemo oglje, ki ga moramo sproti kupovati, ne moremo jih uporabljati v zaprtih prostorih in imajo krajšo življenjsko dobo kot plinski žari.

Pri izbiri plinskega žara se lahko odločimo tudi za takšnega, ki za svoje delovanje uporablja vulkansko kamenje (in posnema pravi žar na oglje). Vulkansko kamenje je naravno kamenje, ki ga namestimo pod rešetko plinskega žara. Ko se segreje, so jedi enakomerno zapečene. Vulkansko kamenje hitro absorbira toploto, maščobo, ki kaplja iz hrane, pa vpije.

Žari na plin

Plinski žari so zelo enostavni za uporabo. Nekateri imajo rešetko, drugi ploščo, pod njo pa plinski gorilnik. Plinski žari so lahko namizni ali pa na vozičku, kjer imajo še prostor za odlaganje hrane, dodaten gorilnik za pripravo druge hrane (juhe, kave ipd.), vgrajen termostat, posodo za lovljenje maščobe in drugo. Več kot ima funkcij, dražji je.

Prednosi plinskega žara so, da se zelo hitro segreje, z njim pa lahko pečemo tudi na balkonu. Je izredno vzdržljiv, omogoča enostavno regulacijo temperature in enostavno ga je očistiti. Plinski žar ne pušča saj in pepela, peka pa je cenejša, saj plinska jeklenka zdrži dlje od vreče oglja.

Slabosti so v drugačnem okusu mesa kot pri žarih na oglje in višjih cenah. V splošnem so plinski žari večji in težji od žarov na oglje, imeti pa morate tudi prostor za plinsko jeklenko.

PREBERITE ŠE: Poletna kuhinja: Dobra volja dela mojstra 

Električni žari

Električni žari so idealni za uporabo v zaprtih prostorih in na balkonih. S seboj jih lahko vzamete na dopust, pri uporabi pa ni treba skrbeti za požarno varnost. So enostavni za uporabo in idealni za manjšo družbo ali družino.

Prednosti električnih žarov so, da jih lahko uporabljamo povsod in jih tudi enostavno očistimo. Regulacija temperature je enostavna. Imajo daljšo življenjsko dobo in so poceni. Slabosti pa so, da potrebujejo več časa, da dosežejo želeno temperaturo za peko in zanje vedno potrebujemo vtičnico.

PREBERITE ŠE: VIDEO: Kako narediti mini žar?

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE