Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Sentelia/Shutterstock
Še nekaj dni nas loči od 11. novembra, ko v Sloveniji praznujemo god sv. Martina in vse kar je povezano z vinom in vinsko kulturo. V času martinovanja, ko se mošt spremeni v vino, noge miz šibijo še pečena gos ali raca z mlinci in dušeno rdeče zelje. Veselje pa zanetijo še dobrote, kot so razne pogače in potice. Martinovega skozi zgodovino po državi nismo vedno praznovali tako kot danes. Res da so bile na mizi dobrote, ki jih v vsakdanjem življenju niso jedli, a tipične jedi so se razlikovale glede na okolje. Pečena gos ali raca sicer ni bila izbrana po naključju, saj ena izmed legend pravi, da se je sv. Martin, ko so mu predlagali, da bi ga izvolili za škofa, njemu pa ta funkcija ni ustrezala, zato je imenovanju hotel ubežati, skril med jato gosi. Dejstva pa kažejo, da so bile gosi, race in kokoši že v pradavnih časih pomembne daritvene živali. Ljudje so se z njimi zahvaljevali nadnaravnim silam za dobro letino. Letos bodo martinovanja potekala v ožjih družinskih krogih za domačimi jedilnimi mizami. To pa ne pomeni, da si ne moremo pričarati takšnega vzdušja, kakršnega smo bili vajeni doslej. Predstavljamo vam nekaj idej za pogrinjke, ki bodo pričarali jesensko praznično vzdušje.
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: tinatin maglakelidze/Shutterstock
Jesensko listje
Poiščite najbolj barvito in raznoliko jesensko listje. Dodajte ga jedilnemu priboru in sprejmite jesen v svoj dom.
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Anna Bogush/Shutterstock
Šipkova vejica
Jedilni pribor okrasimo s šipkovo vejico.
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Svetlana Cherruty/Shutterstock
Storž
Med sprehodom v gozdu ali parku lahko naberemo manjše storže in z njimi pričaramo praznične pogrinjke.
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock
Resje
Vejica resja in obvezna vrvica iz jute bo praznično mizo barvno popestrila.
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Dariia Seremchuk/Shutterstock
Novoletne lučke
Pravila glede okraševanja ne veljajo več. Poiščite novoletne lučke, ki jih prižgete šele decembra, in z njimi okrasite listje, ki ste ga razporedili po sredini mize. Zakaj bi sijala samo novoletna smrečica?
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Vitalina Rybakova/Shutterstock
Želodi
Če med sprehodom naletite na kapico in potem še na fantička, ju vzemite domov in pogrinjek okrasite še z barvitimi hrastovimi listi. Otroke prosite, naj vam kakšen želod, preden mu z vročim lepilom nalepite kapico, pobarvajo z jesenskimi barvami.
Objavljeno: 7. 11. 2020
| Avtor: T. S. P.
| Foto: Edalin Photography/Shutterstock
Okrasna buča
Za noč čarovnic je veliko gospodinjstev založenih z okrasnimi bučami. Te lahko uporabite tudi za dekoracijo praznične mize. Preprosto in čudovito!
Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?
S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij,
s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine,
ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo,
da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.