Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svetujemo

Tako bi moral biti urejen hladilnik

Z dobro urejenim hladilnikom lahko prihranite čas, denar in energijo pri vseh vidikih kuhanja, tako pri nakupovanju živil, pripravi obrokov kot tudi pri shranjevanju ostankov. Preverili smo, kaj o tem pravi kraljica pospravljanja Marie Kondo.
Foto: Andrey_Popov/ Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/ Shutterstock
19. 5. 2023 | 08:14
22. 10. 2024 | 19:32
3:08

Za začetek morate pregledati, kaj vse je v njem. Zato vse iz hladilnika zložite na pult (seveda stvari ne puščajte predolgo zunaj). Preverite datume in zavrzite tista živila, ki jim je pretekel rok uporabe. Nekateri izdelki so uporabni le tri do štiri dni po odprtju, medtem ko so drugi varni za uporabo več mesecev po odprtju.

Ko ste enkrat odstranili živila, ki niso več uporabna, preostale shranite na policah hladilnika. Kot svetuje japonska strokovnjakinja za pospravljanje Marie Kondo, meso in sire hranite ločeno od sadja in zelenjave. Slednja je lahko v predalih, namenjenih sadju in zelenjavi, ali v posodah, primernih za shranjevanje v hladilniku. To vam bo pomagalo tudi pri pripravi hrane. Takšna organizacija hladilnika pa vam bo prišla prav tudi pred naslednjim odhodom v trgovino. Ko boste odprli hladilnik, boste takoj videli, katera živila ste že porabili.

Foto: Andrey_Popov/ Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/ Shutterstock

Razpored živil po višini

Po mnenju Marie Kondo je ključna pri dobri organizaciji hladilnika razporeditev po višini. Ko postavljate živila nazaj na police hladilnika, manjše postavite spredaj, višje pa zadaj. Tako boste ob vsakem odpiranju hladilnika videli vse, kar imate na zalogi. Tako boste ne glede na to, ali pripravljate skledo kosmičev ali se nameravate lotiti kuhanja kosila z več hodi, hvaležni, da so vse sestavine, ki jih potrebujete, na dosegu roke.

Ne kopičite zalog hrane

Ne glede na to, ali želite omejiti odhode v trgovino z živili ali izkoristiti akcijske cene, ne podlegajte skušnjavi, da bi si naredili ogromne zaloge hrane, ki jo lahko zaprto hranite v hladilniku več mesecev. Kljub dolgemu roku trajanja običajno ta živila ustvarjajo nepotreben kaos v hladilniku.

Na policah v hladilniku bi moralo biti po mnenju strokovnjakinje za pospravljanje 30 odstotkov prostora praznega. Zakaj, se sprašujete. Ta je namenjen za shranjevanje ostankov hrane po kosilu ali večerji. Tako preprosto in hitro pospravite pripravljena živila, ki jih boste pojedli prihodnji dan. »Uprite se želji, da bi stvari hitro pospravili, ko jih prinesete iz trgovine, in usmerite svojo energijo v ohranjanje novega sistema shranjevanja. Ko boste lahko preprosto krmarili po vsebini vašega hladilnika, boste vsak dan prihranili čas – in dolgoročno tudi denar.«

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine