Za čiščenje je najbolje izbrati to vrsto kisa
29. 9. 2024 | Besedilo: E. N.
Da je kis eno najbolj učinkovitih sredstev za čiščenje doma, gotovo že veste.
Kis je eno izmed najbolj vsestranskih in učinkovitih naravnih čistilnih sredstev, ki ga lahko najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti, predvsem zaradi vsebnosti ocetne kisline, je odličen za odstranjevanje umazanije, vodnega kamna, madežev in neprijetnih vonjav. Čeprav obstaja več vrst kisa, pa niso vsi primerni za čiščenje.
Kis je okolju prijazen, cenovno ugoden in ga lahko uporabimo za številne namene – od čiščenja kuhinjskih površin, do odstranjevanja vodnega kamna in vonjav. Zaradi svojih antibakterijskih lastnosti lahko pomaga pri odstranjevanju bakterij in mikrobov na površinah, kot so pulti, mize in delovne površine. Preprosta mešanica belega kisa in vode v razmerju 1 proti 1 deluje kot univerzalno čistilo. Z njim lahko obrišemo kuhinjske površine, ne da bi skrbeli za ostanke kemičnih sredstev, ki jih puščajo industrijska čistila.
Kis kljub vonju odlično nevtralizira neprijetne vonjave
Ena izmed najbolj znanih lastnosti kisa je njegova sposobnost odstranjevanja vodnega kamna, ki se nabira na armaturah, prhah, umivalnikih in drugih površinah, kjer teče trda voda. Vodni kamen lahko poškoduje naprave in zmanjša učinkovitost njihovih delov. Da bi odstranili vodni kamen, površine preprosto namočimo v kis ali jih premažemo z njim ter pustimo delovati nekaj časa. Nato jih obrišemo s krpo, kar bo površine osvežilo in odstranilo usedline.
A kot smo že pisali, za čiščenje ni primerna vsaka vrsta kisa. Obarvane vrste, kot so recimo jabolčni, vinski ali balzamični kis, je bolje, da uporabimo v kulinarične namene, za čiščenje pa izberemo prozorno različico. V trgovini jo bomo navadno našli pod imenom beli, alkoholni ali destilirani kis. Na videz je enak kot običajna voda, po vonju pa precej močan. A naj vas vonj po kisu ne moti. Kmalu po tem, ko boste z njim očistili površine, bo izginil. Še več. Nadvse učinkovit je tudi za odstranjevanje neprijetnih vonjav. Če je po kuhanju v prostorih ostal neprijeten vonj po hrani, na štedilniku zavrite mešanico vode in alkoholnega kisa in že čez nekaj minut bodo hlapi raztopine v prostoru popolnoma nevtralizirali neprijetne vonjave.