
BIC Ljubljana, ki ga obiskuje okoli 3000 dijakov, študentov in odraslih, se je na prvi šolski dan po besedah ravnateljice Tjaše Vidih pripravljal zelo aktivno. "Poleg priprav na nove dijake oz. prvošolce smo se pripravljali tudi na kulinarično prireditev Ljubljano čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam, z namenom, da pokažemo naše delo in da osveščamo prebivalce zelene prestolnice Evrope," je dejala Vidihova.
Na prvi šolski dan so po njenih besedah posebno pozornost namenili šolarjem, ki se lahko udeležijo "lahkih iger brez meja", ki so jih poznale naše babice in počasi prehajajo v pozabo. Šolarji lahko izdelujejo tudi žabice in zmaje iz papirja ter različnih mas. Tisti najbolj radovedni pa se lahko preizkusijo tudi v kvizu in sestavljenki o Ljubljani.
Na prireditvi, ki bo trajala ves dan, so za obiskovalce pripravili kulinarično presenečenje, in sicer nov pekovski kruh "zelenko", ki so ga prav za to priložnost razvili skupaj z dijaki in študenti. "Gre za kruhek z bučnimi semeni z zeleno sredico in vsebnostjo lokalnih sestavin," pravi novopečena diplomantka BIC Tina Koželj, ki je sodelovala pri razvoju novega pekovskega izdelka. Ali se bo "zelenko" znašel na prodajnih policah, pa je odvisno od odzivnosti ljudi, je dodala.
Učiteljica Mojca Smerajec, ki na šoli poučuje pekarstvo, je pojasnila postopek pri razvoju novega izdelka. "Vedno delamo timsko in projektno, se učimo teoretično postopkov in surovin, nato skupaj z dijaki sestavimo recepturo, jo preizkusimo v praksi in v delavnici ter jo izboljšamo. Pri tem velikokrat sodelujejo študenti s svojimi idejami," pravi.
Prireditev, ki jo sofinancira zavod Turizem Ljubljana, želi spodbuditi tudi skrb za zeleno in čisto okolje, in sicer prek urbanega čebelarstva. Dijaki programa naravovarstveni tehnik na BIC Ljubljana predstavljajo medovite rastline, različne vrste medu, pripravili so tudi medeno degustacijo.