Sejem Dom 2014: Ključne 
rešitve za 
gradnjo 
in obnovo

6. 3. 2014 | Besedilo: Barbara Primc

sejem Dom 2014

Prihodnji teden bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprl vrata 53. mednarodni sejem Dom, največja mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva pri nas in tudi v sosednjih regijah. Od 11. do 16. marca se bo pod sloganom Ključne rešitve predstavljalo 585 podjetij iz 33 držav s ponudbo za dom, gradbeništvo in stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice.

»Obseg razstavnih površin in število razstav­ljavcev se kljub gospodarskim razmeram v primerjavi s prejšnjimi leti ne zmanjšujeta, kar nedvomno potrjuje ugled sejemske prireditve. Pregled ponudbe, novosti in zad­njih trendov v panogi, nasveti iz prve roke in dobra organiziranost sejmišča vsako leto privabijo več kot 50.000 obiskovalcev,« pravi direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl.

Svetovanja za občane 
so pomembna dodana vrednost

Na sejem po njegovih besedah ne zaidejo le tisti, ki gradijo ali prenavljajo, ampak tudi obiskovalci, ki jih pritegne brezplačno neodvisno svetovanje: »Letos v sodelovanju z Gradbenim inštitutom ZRMK pripravljamo kar 130 predavanj s področja graditeljstva ter brezplačno individualno svetovanje za občane, tudi o energetski izkaznici stavb, sanaciji objektov zaradi posledic naravnih nesreč, o nakupu stavbnega pohištva, sistemih ogrevanja, kritini, prenovi starejših stavb, trajnostni gradnji ... Spodbujamo pa tudi razvoj stroke, saj se v okviru sejma na različnih posvetih srečuje strokovna javnost.«

Vsak dan sejma bodo tako v dvorani G na razstavnem prostoru GI ZRMK potekala brezplačna energetska svetovanja za občane, kjer bodo obiskovalcem sejma na voljo energetski svetovalci svetovalne mreže Ensvet in strokovnjaki GI ZRMK. Hkrati bodo v dveh predavalnicah potekala tematska strokovna predavanja za občane in stroko, ki jih poleg energetskih svetovalcev in strokovnjakov GI ZRMK pripravljajo tudi njihovi zunanji strokovni sodelavci, ki delujejo na področju bivalnega okolja, gradbene fizike in energije v stavbah, materialov in konstrukcij, prometnic in infrastrukture ter geotehnike in geologije.

Za tiste, ki razmišljajo o gradnji ali obnovi, bodo še zlasti dobrodošla predavanja o finančnih spodbudah Eko sklada za nove naložbe v učinkovito rabo energije in rabo obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah, ki jim bo mogoče prisluhniti v sredo, 12. marca, ob 11. uri, v četrtek, 13. marca, ob 14. uri in v petek, 14. marca, ob 14.30. (O zadnjih javnih pozivih Eko sklada, v okviru katerih je od minulega petka na voljo novih 21 milijonov nepovratnih sredstev, pišemo na straneh 45 in 46.) Marsikakšen uporaben nasvet pa bodo dobili tudi tisti, ki se v teh dneh spopadajo s sanacijo svojih domov, poškodovanih v nedavnih poplavah – v soboto, 15. marca, ob 17. uri lahko prisluhnejo predavanju o posledicah gradnje na poplavnih območjih, o sanaciji v poplavah poškodovanih objektov pa pišemo tudi v tokratni izdaji priloge Deloindom, in sicer na straneh od 48 do 50. Seznam, urnik in povzetke vsebin vseh predavanj objavljamo na straneh od 30 do 36.

Tudi o energetskih izkaznicah

Na razstavnem prostoru GI ZRMK bo mogoče med torkom in petkom prisluhniti krajšim strokovnim predavanjem z različnih področij, ki so tako ali drugače povezana z gradnjo. Med drugim bodo neodvisni izdelovalci energetskih izkaznic s pridobljeno licenco predstavili praktične primere izdelave energetske izkaznice stavbe in energetskih pregledov, preostale teme pa so: trajnostna gradnja in načrtovanje, energijska učinkovitost gospodinjskih aparatov, energijsko učinkovita gradnja in prenova večstanovanjskih stavb, okoljsko in trajnostno vrednotenje stavb s poudarkom na zelenem javnem naročanju in upoštevanju metod LCA in LCC, izboljšanje potresne odpornosti stavb ter mednarodni projekti programa Inteligentna energija Evropa.

V ospredju znak kakovosti v graditeljstvu

Organizator letos skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Gradbenim inštitutom ZRMK podeljuje znak kakovosti v graditeljstvu, neobvezni okoljski certifikacijski znak in blagovnostoritveno znamko, katere glavni namen je dvigniti kakovost in konkurenčnost izdelkov, naprav, tehnologij in storitev s področja graditeljstva. Sistem priprave meril in postopek ocenjevanja izdelkov, naprav, tehnologij in storitev so na GI ZRMK razvili že leta 1996, s tem pa položili temelje za priznanje znak kakovosti v graditeljstvu. Prvo ocenjevanje oken slovenskih proizvajalcev so razpisali in izvedli leto pozneje, do zdaj pa so podelili 161 priznanj na 28 področjih ocenjevanja.

Po besedah Neve Jejčič z GI ZRMK je ta edinstveni certifikat na področju graditeljstva v Sloveniji že pred osemnajstimi leti pri ocen­jevanju upošteval tudi merila oziroma vidike trajnostne gradnje. Kakovost, s katero si podjetje oziroma izdelek prisluži certifikat, namreč pomeni več kot zgolj tehnične zahteve, predpisane s standardi in pravilniki. Z uporabo nagrajenih izdelkov in storitev morajo biti zadovoljni vsi: od naročnika, kupca in uporabnika do širšega družbenega okolja. To pa je mogoče le takrat, poudarjajo člani neodvisne strokovne komisije, ko merila vključujejo najnovejše in najvišje tehnično-tehnološke zahteve glede izdelka ali izvedbe storitve, proizvodnje ali poslovnega sistema, vgradnje in uporabe ob vzpostavljenem sistemu stalnega razvoja in izboljšav ter poudarjeni skrbi za varovanje okolja in obvladovanje celotnega življenjskega cikla izdelka, naprave ali tehnologije.

Prejemnike znaka kakovosti v graditeljstvu, ki jih bodo razglasili na letošnjem sejmu Dom, je izbrala strokovna komisija, v kateri so le neodvisni strokovnjaki, ki niso povezani s prijavitelji in imajo med drugim dolgole­t­­ne izkušnje z vodenjem razvojnih oddelkov: vodja komisije je Matej Koren z Inštituta za ekonomska raziskovanja v Ljubljani (mednarodni raziskovalec in svetovalec v predelovalni in storitveni dejavnosti na področju programskega in organizacijskega prestrukturiranja podjetij, trženja podjetij in optimizacije poslovnih procesov), člani pa Marjana Šijanec Zavrl z GI ZRMK (strokovnjakinja za nizkoenergijsko in skoraj ničenergijsko gradnjo ter prenovo stavb, analize LCC in LCA in razvoj meril za trajnostno gradnjo), Miha Tomšič z GI ZRMK (strokovnjak za gradbeno fiziko, učinkovito rabo energije v stavbah, celostno kakovost bivalnega okolja in trajnostno gradnje), Tone Bohinc iz podjetja Bo.Consulting (strokovnjak s področja stavbnega pohištva in obdelave lesa) ter Andrej Petelin (svetovalec s področja tehnologij novogradnje in sanacij).

Kakor poudarjajo, so pri ocenjevanju veliko pozornosti namenili tudi socialno-družbenim, ekonomskim in okoljskim vidikom vrednotenja izdelka, storitve, naprave ali tehnologije, saj spada priznanje med neobvezne okoljske certifikate.

Seznam predavanj za obiskovalce najdete v tokratni tiskani izdaji priloge Deloindom, kjer med drugim objavljamo tudi kratko anketo, s katero smo preverili, kaj razstavljavcem pomeni predstavitev na sejmu Dom, koliko se vsako leto uresničijo njihova pričakovanja, s čim so zadovoljni in kaj bi bilo po njihovem mnenju treba izboljšati ali spremeniti.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE