V treh mesecih do gradbenega dovoljenja

7. 2. 2018 | Besedilo: Andrej Jager | Fotografije: Andrej Jager

gradnja, Andrej Jager, gradbeno dovoljenje, lokacijska informacija, projektni dokument, kolumna

Brez gradbenega dovoljenja lahko imaš samo eno stvar pod streho. To je lastništvo nad zemljiščem, kamor boš postavil hišo. Za marsikoga živčna vojna, za naju pa razmeroma enostavno in hitro pridobivanje vseh soglasij in dovoljenj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Od vložitve gradbene dokumentacije na upravno enoto Šentjur pri Celju do prejete priporočene pošiljke z gradbenim dovoljenjem je minilo približno tri mesece. So se pa priprave na vložitev gradbene dokumentacije začele nekoliko prej. Dobra stran izbire lokalnega arhitekturnega biroja je, da pozna utečen postopek na občini in upravni enoti, kar pospeši proces.

Komunalni prispevek in subvencije

Sledilo je zbiranje dokumentacije za pripravo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD). Eno mojih prvih vprašanj še na uvodnih srečanjih je bilo, kaj lahko storim za čim nižji komunalni prispevek. Ta je običajno najvišji neizogiben strošek na poti do gradbenega dovoljenja. 

V najinem primeru sva izkoristila možnosti: parcelacijo zemljišča, uveljavitev subvencije za mlade družine pri izračunu komunalnega prispevka in oprostitev upravne takse za izdajo gradbenega dovoljenja.

Parcelacija: prvotno je parcela zajemala 1600 m2 zazidljive površine. Osnova za odmero komunalnega prispevka je površina zemljišča. Po poizvedovanju na občini sva izračunala, da z novo parcelacijo prihraniva vsaj 500 evrov, saj je za gradnjo v najinem primeru dovolj 550 kvadratnih metrov zazidljive površine. Strošek parcelacije je približno 500 evrov. Tako je znotraj najinega zemljišča nastala nova parcela, na kateri bova gradila. Na biro sva za pripravo projekta morala dostaviti osvežen posnetek terena in načrt spremembe zemljiškokatastrskega prikaza.

Subvencije za mlade družine: vsaka občina ima svoja pravila pri dodeljevanju subvencij v obliki zmanjšanega komunalnega prispevka. Nama se je znižal za 1000 evrov. Prošnjo za subvencioniranje komunalnega prispevka sva priložila ob vlogi za odmero. Ob tem sva plačala takso 22,60 evra. Kmalu sva prejela odločbo o odmeri komunalnega prispevka z znižanim zneskom v vrednosti slabih 3800 evrov. Še nasvet: če je le mogoče, se ga splača plačati na javni blagajni, kjer ni provizije. Zaradi visokega zneska za plačilo lahko prihranimo do 10 evrov, ki jih zaračuna banka ob plačilu položnice.

!!galerija!!


Projektni pogoji in soglasja

Začeli smo pridobivati projektne pogoje. Podjetje Elektro Celje, ki je pristojno za naše območje, je moralo izdati soglasje k projektu, za kar je bilo treba predložiti načrt električnih inštalacij in električne opreme (okvirni strošek 300 evrov), dovolilo je moralo izdati še komunalno podjetje, ki je izdalo projektne pogoje k PGD v zvezi s priključitvijo na vodo in kanalizacijo. Stroškov s tem nisva imela. Odgovor na vlogo v obliki projektnih pogojev za gradnjo objekta za priključitev na cestno omrežje je dala tudi občina Šentjur. Na koncu smo pridobili še vodno soglasje. Stroška s tem ni bilo.

Večino potrebne dokumentacije je pridobil projektni biro, midva pa sva morala poskrbeti za načrt električnih inštalacij ter električne opreme, služnostno pogodbo za elektro podjetje (strošek dobrih 110 evrov) in služnostno pogodbo za komunalno podjetje (strošek dobrih 130 evrov). Skupaj z našteto dokumentacijo, ki sva jo pridobila sama, je PGD vseboval vse potrebne dokumente in informacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, vključujoč še lokacijsko informacijo, vodilno mapo, načrt arhitekture, načrt gradbenih konstrukcij in druge gradbene načrte, elaborat gradbene fizike toplotne zaščite, požarne varnosti, zaščite pred hrupom ter geodetskega posnetka, pridobljena soglasja.

Tri izvode PGD sem odnesel na upravno enoto (taksa približno štiri evre). In še zadnja boniteta za mlado družino, ki rešuje stanovanjski problem: oproščena sva bila upravne takse za izdajo gradbenega dovoljenja. Prihranila sva približno 300 evrov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE