Priporočila za gradbena dela v okoljih, onesnaženih s težkimi kovinami

8. 5. 2018 | Besedilo: K. Ž./STA

zdravje, težke kovine, NIJZ, gradbena sezona

V času, ko je gradbena sezona na višku, ravenska enota NIJZ izpostavlja priporočila za izvajanje gradbenih del na območjih, ki so obremenjena s težkimi kovinami. Med takšna spada Zgornja Mežiška dolina. Glavna usmeritev pri vseh delih je preprečevanje prašenja, še najbolje pa je, da se uporabi obremenjenih materialov izogibamo, navaja NIJZ.

Vnos svinca in drugih težkih kovin iz okolja v telo še vedno predstavlja velik problem v Zgornji Mežiški dolini. Industrija svinca ima v dolini zelo dolgo tradicijo in njene emisije so povzročile veliko obremenitev okolja, predvsem zgornjih plasti tal.

V regiji se je tradicionalno za gradnjo in obnove uporabljal material, ki vsebuje precejšne količine težkih kovin, zato lahko tudi danes precejšno obremenitev s težkimi kovinami pričakujemo na makadamskih cestah, dvoriščih, parkiriščih, cestnih tamponih, fasadnih maltah in ometih, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Pri urejanju objektov in okolice se tako lahko tvori onesnažen prahu, ki lahko predstavlja tveganje za zdravje, saj so v manjših prašnih delcih potencialno toksični elementi. Majhni delci lahko vstopajo preko dihal v pljuča, tudi vstop preko prebavil je večji, ker so v kislem okolju prebavil manjši delci lažje topni in se svinec lažje izloča.

Izvor svinca v notranjih prostorih so najpogosteje notranji viri, kot so stare svinčene barve oziroma gradbeni material. Svinec pa vnašamo v stanovanje tudi iz okolice, kadar je ta onesnažena. Poti prenosa so s kontaminiranimi oblačili, čevlji, dlako hišnih ljubljenčkov in tudi s prezračevanjem. Možnost vnosa je večja, če prihaja v bližini stanovanja do prašenja, med drugim na deloviščih in makadamski cesti.

Kot poudarjajo na NIJZ, lahko največjo učinkovitost pri zmanjšanju vnosa težkih kovin v telo pri ljudeh, ki živijo na kontaminiranem območju, kot je Zgornja Mežiška dolina, dosežemo s preventivo. Hkrati tudi z zmanjšanjem dodatnega onesnaževanja okolja s težkimi kovinami, predvsem pa, da težke kovine, ki so že v okolju ne razpršujemo ponovno v ozračje.

Zato NIJZ pri gradbenih in adaptacijskih delih izpostavlja pomen upoštevanja več napotkov. Potrebno je močenje potencialno prašnih materialov med gradbenimi deli in odstranjevanje prašnih usedlin z mokrimi postopki. Pri opravilih, kjer se tvori prah, morajo delavci preprečevati širjenje v okolje, sebe pa zavarovati z dihalno masko.

Pri odstranitvi objekta je potrebno uporabljati pokrove in zaporne stene za preprečevanje širjenja prahu, med transportom pa naj bo material popolnoma pokrit oziroma v zaprti posodi. Pri zunanji adaptaciji stanovanjskih in drugih objektov naj izvajalci prašenje v okolje preprečijo z zaščitnim ovojem okoli stavbe.

Na NIJZ izpostavljajo še, da je pred izvajanjem del z uporabo različnih materialov treba izvesti vzorčenje materiala na vsebnost težkih kovin in pridobiti potrdilo oziroma podpisano izjavo o neoporečnosti uporabljenega materiala.

Pri izvedbi gradbenih del morajo izvajalci upoštevati tudi obvezujočo zakonodajo, na območju Zgornje Mežiške doline pa še dodatna priporočila za preprečevanje onesnaževanja okolja s potencialno toksičnimi elementi.

V Zgornji Mežiški dolini, ki je predvsem zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami, se od leta 2008 izvaja sanacijski program, glede na veljavni odlok pa se bo sanacija iztekla leta 2022. Za sanacijske ukrepe je letos država namenila 1,2 milijona evrov, od tega največ, okoli 730.000 evrov, za ukrepe v Občini Črna na Koroškem. Tam bodo večji del sredstev namenili za asfaltiranja javnih površin, kjer se zadržujejo otroci.

NIJZ pa bo po petih letih letos ponovno izvedel prevalenčno študijo, pri kateri v odvzetih vzorcih krvi ugotavlja vsebnost težkih kovin. K sodelovanju bodo letos povabili več kot 600 otrok iz Mežiške doline.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE