Kateri način prezračevanja izbrati?

30. 5. 2018 | Besedilo: P. P. | Fotografije: Bossplast

prenova, gradnja, prezračevalne naprave, prezračevalni sistem

Sodobni gradbeni materiali in stavbno pohištvo ne omogočajo več zadostne stopnje naravnega načina prezračevanja stanovanja. Celo okna vedno bolj tesnijo, zato so prostori zatohli. V najslabšem primeru se lahko v njih pojavita vlaga in plesen. Kaj storiti?

Kadar gradimo ali prenavljamo bivalne površine, se znajdemo pred vprašanjema: kateri prezračevalni sistem naj izberemo in koliko nas bo to stalo? Za primere, ko v stavbah ni možnosti za naravno prezračevanje, Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES) priporoča, da v njih namestimo mehansko ali hibridno prezračevanje. Ti se delijo na sisteme z vračanjem toplote ali brez njega. Prezračevanje je lahko centralno ali lokalno; vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti. In kateri so najbolj priljubljeni?

Pasivno dovajanje zraka  brez vračanja toplote

Kakovostna okna sicer zagotavljajo učinkovito tesnjenje, a hkrati onemogočajo stalno naravno prezračevanje. Prostore lahko zračimo tako, da okna odpiramo, a ob tem se pojavlja pomislek o potratnosti energije in varnosti takšnega načina prezračevanja. Nekateri proizvajalci vprašanje prezračevanja rešijo z vgraditvijo prezračevalne odprtine v okenski okvir ali higrosenzibilne rešetke. Dovajanje svežega zraka je odvisno od relativne vlage. Tak sistem je cenovno ugoden in je učinkovita rešitev, ki ne zahteva večjih gradbenih del. Njegove pomanjkljivosti pa so v tem, da ne vrača toplote, ne omogoča inteligentnega krmiljenja prezračevanja; v hladnejših mesecih v prostor lahko vdre hladen zrak, ne prepreči pa tudi vdora zvoka. Če se odločite zanj, zato nima smisla vlagati v okna boljše kvalitete s povečano zvočno izolativnostjo, saj so lastnosti zvočne izolacije odvisne od najšibkejšega člena – v tem primeru odprtine v okenskemu okviru ali higrosenzibilne rešetke.

Njegova nadgrajena verzija sicer vključuje pasivne dovodne enote, ki zvok filtrirajo in dušijo. Toplota se ne vrača, zrak pa se odvaja s kopalniškim ali strešnim ventilatorjem (če imamo zračni jašek).

Enostaven sistem brez vračanja toplote s pasivnimi dovodnimi enotami AIR CONTROL , ki filtrirajo zrak in pa dušijo zvok, in pa odvodnim ventilatorjem ECOAIR DESIGN ECOWATT.

PREDNOSTI:

 • nižja cena
 • ustrezno reši problem slabega zraka
 • ni večjih gradbenih del
 • dodelana filtracija zraka in dušenje zvoka


SLABOSTI:

 • ni vračanja toplote
 • ni inteligentnega krmiljenja prezračevanja
 • vdor hladnega zraka
 • zahtevnejša umestitev naprave glede na tloris stanovanja in grelne elemente


Lokalno in decentralno prezračevanje z vračanjem toplote

Lokalne prezračevalne enote z vračanjem toplote s keramičnim prenosnikom toploto prenašajo z uporabljenega na dovajani zrak. Hkrati dovajajo in odvajajo zrak, decentralne naprave pa delujejo izmenično. V praksi sicer oba načina imenujemo lokalno prezračevanje. Lokalne prezračevalne naprave vgradimo neposredno skozi zid ali v okenski okvir in so primerne predvsem za sanacijo starejših stavb. Še posebej uporabne so tiste, ki imajo že vgrajene krmilne elemente; 70 sekund zrak dovajajo, 70 sekund pa ga odvajajo. Tako se keramični prenosnik ogreje ali ohladi, zrak, ki vstopa v stanovanje, pa se segreje na primerno temperaturo. Zrak je svež, stopnja vračanja energije visoka, tudi vgradnja zahteva le manjše posege. Ker so naprave majhne in kompaktne, prihranimo prostor, smo pa pri njihovi namestitvi omejeni s tlorisom prostora in postavitvijo pohištva. Tudi cenovno so ugodnejše kot centralne naprave, izognemo pa se tudi čiščenju prezračevalnih cevi.

Prerez naprave WRG PLUS (izvedba LAL) proizvajalca Ventomaxx, ki je vgrajena v okenski okvir in ima keramični prenosnik toplote.


Skrita vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema WRG Rondo plus proizvajalca Ventomaxx. Na levi strani je vidna zunanjost stavbe in skriti kanal v okenskem okviru; na desni strani pa je vidna lokalna prezračevalna naprava v notranjosti prostora.


Sistem prezračevanja z lokalnimi prezračevalnimi napravami WRG Rondo Plus proizvajalca Ventomaxx, ki delujejo izmenično ter 70 sekund dovajajo in 70 sekund odvajajo zrak. Iz kopalnice se zrak odvaja s pomočjo zmogljivega kopalniškega ventilatorja ECOAIR DESIGN ECOWATT.

PREDNOSTI: 

 • vračanje toplote
 • reši problem slabega zraka
 • dovršena filtracija zraka in dušenje zvoka
 • inteligentno krmiljenje prezračevanja (vgrajeno lahko tudi na sami napravi)
 • tiho delovanje


SLABOSTI:

 • upoštevanje tlorisa in postavitve pohištva
 • manjši pretoki zraka


Centralno prezračevanje z vračanjem toplote

Centralnih prezračevalnih naprav je na trgu največ in so najbolj različne. Razlikujejo se predvsem po vrstah izmenjevalnikov toplote. Delujejo tako, da skozi razvod prezračevalnih cevi odvajajo in dovajajo zrak. V njih je vgrajen prenosnik toplote, ki omogoča prenos toplote med dovodnim in odvodnim zračnim tokom. Najpogostejše so naprave s protitočnimi prenosniki toplote z veliko učinkovitostjo njenega vračanja. Zračna tokova sta popolnoma ločena.

Manj znani, izredno učinkoviti in v zadnjem času čedalje bolj uveljavljeni na področju hišne tehnike so rotacijski prenosniki toplote. Vrtijo se počasi, tako da odvodni in dovodni zrak skozi prenosnik prehajata izmenično. Ta regenerativni prenosnik je učinkovit tudi pri izredno nizkih temperaturah. Centralne prezračevalne sisteme je moč vgraditi na več načinov, obenem pa med navedenimi sistemi dosegajo najvišjo stopnjo učinkovitosti. Omogočajo napredne načine filtracije in krmiljenja in so dostikrat tudi edina možna rešitev. Za namestitev je potreben obsežnejši gradbeni poseg, ki je tudi dražji, zato so primernejše za novogradnje.

Rotacijski prenosnik toplote, v katerem dovodni in odvodni zrak izmenično prehajata skozi prenosnik. Na sliki je prikazan izmenjevalnik v napravah serije Heru proizvajalca Ostberg.


Centralni prezračevalni sistemi omogočajo največ fleksibilnosti glede vgradnje in postavitve distributivnih elementov in visoko učinkovitost, vendar po drugi strani zahteva tudi večjo investicijo.

PREDNOSTI: 

 • popolnoma reši problem slabega zraka
 • dovršena filtracija zraka in dušenje zvoka
 • dovršena regulacija
 • vračanje vlage in odpornost proti zmrzali (rotacijski prenosnik)


SLABOSTI:

 • obsežnejša gradbena dela
 • višja investicija
 • izguba prostora zaradi distributivnih elementov za zrakIzbira tipa sistema je povsem odvisna od tlorisa stanovanjskega objekta, lokacije in želja posameznika. Centralno prezračevanje je bilo v primerjavi z lokalnim dolgo nesporni zmagovalec glede na kvaliteto in učinkovitost prezračevanja. Napredek v tehniki je te razlike zmanjšal, lokalno prezračevanje pa je postalo povsem primerljiva in v ogromno primerih tudi boljša rešitev za problem prezračevanja v stanovanju. Glede na stroške namestitve in dobo vračanja investicije so rešitve s pasivnim dovodom in odvodom zraka s pomočjo kopalniškega ventilatorja bolj ekonomična odločitev, ustrezno manjše pa je udobje. Lokalne prezračevalne naprave so dobra vmesna pot: dobra rešitev pri zmerni investiciji, še posebej s subvencijami Eko Sklada, ki povrne 20 % celotne investicije.

Zdaj veste, kateri prezračevalni sistem je pravi za vas? Za dodatno pomoč pri odločitvi se posvetujte s strokovnjakom.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE