Klimatske naprave čedalje učinkovitejše in tišje

2. 7. 2020 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak

klimatske naprave, hlajenje, klima, prezračevanje

»Brez hlajenja poleti ne moremo shajati,« je trditev, s katero se je v raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2017 strinjalo več kot dve petini predstavnikov anketiranih gospodinjstev. Tri četrtine vprašanih je dodalo, da klimatsko napravo vklopijo, ko zunanja temperatura preseže 28 stopinj Celzija.

Inverterske klimatske naprave

Klasičnih klimatskih naprav, pri katerih je kompresor nenehno deloval pri polni moči, v Sloveniji ni več mogoče kupiti, saj ne ustrezajo predpisom Evropske unije. Nadomestile so jih inverterske, ki imajo vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Ta se spreminja glede na temperaturo v prostoru. Naprava tako deluje le z močjo, ki je potrebna za doseg in vzdrževanje temperature v prostoru. Poleg tega da so bolj učinkovite, vsebujejo inverterske klimatske naprave novo hladivo oziroma plin R32, ki je do 10 odstotkov bolj učinkovit kot plin R410a. Njegova prednost je tudi v tem, da ima v primerjavi s plinom R410a samo še tretjino vpliva na globalno segrevanje (GWP). GWP pri plinu R410a je 2088, pri plinu R32 pa 675.

Inverterske klimatske naprave, ki se uvrščajo v najvišje energijske razrede (tudi A+++), omogočajo tudi ogrevanje prostorov in druge funkcije, kot so razvlaževanje ali vlaženje zraka, odstranjevanje alergenov, filtriranje, ioniziranje in podobno.

Poznamo split klimatske naprave, ki jih sestavljata notranja in zunanja enota, in multisplit izvedbe z eno zunanjo in več notranjimi enotami. Najbolj znane so stenske, poznamo pa tudi talne in kasetne (te se uvrščajo med profesionalne in so namenjene ohlajanju in ogrevanju pisarniških prostorov). Prenosne klimatske naprave nimajo zunanje enote, kondenz pa se zbira v posodi v napravi.

Novosti in trendi

Po besedah Aleša Pirca iz podjetja Ream iz Trzina se v zadnjih letih proizvajalci osredotočajo predvsem na okoljsko ustreznost. »Z zamenjavo hladiva v preteklih dveh letih so nove naprave okoljsko ustreznejše in hkrati učinkovitejše,« je pojasnil. Gregor Deu iz podjetja Dines iz Ljubljane je še dodal, da proizvajalci predvsem eksperimentirajo z obliko in barvo notranjih enot ter vgrajujejo razne dodatke. »Govorim predvsem o različnih filtrih za zrak, ionizatorjih, razkuževalcih zraka in podobno,« je pojasnil.

PREBERITE ŠE: KLIMATSKE NAPRAVE: TUDI V NAJVIŠJEM ENERGIJSKEM RAZREDU

!!galerija!!


Načrtovanje hlajenja (in ogrevanja) prostorov

Klimatizacija prostorov je projekt, ki zahteva premislek in dober načrt, vztrajajo ponudniki. »Prvi premislek gre v smeri: kaj si želim? Če želite v večsobnem stanovanju znižati temperaturo na znosno raven, je večkrat uporabljena rešitev montaža klimatske naprave v največji prostor, drugam pa zrak skozi odprta vrata prehaja nekontrolirano. Drugi način je natančno klimatiziranje, kar v praksi pomeni notranjo enoto v vsakem prostoru (razen v kopalnici in stranišču). Obstajajo tudi kanalske klimatske naprave (predvsem za poslovne prostore), s katerimi v medstropovju po instalacijskih kanalih klimatiziramo več prostorov,« je pojasnil Aleš Pirc iz Reama.

Pri izbiri naprave in namestitvi so pomembni podatki tudi orientacija prostora, število steklenih površin na južni in zahodni strani, je pojasnil Gregor Deu. »Za gretje pa sta vsekakor pomembni kakovost oken in debelina izolacijskega ovoja hiše,« je še dodal.

Neurejene zunanje enote na večstanovanjski stavbi. FOTO: Wandee007/ShutterstockZunanja enota

Čeprav so notranje enote sodobnih klimatskih naprav manjše in vse bolj v skladu s sodobnimi smernicami notranje opreme, se mere zunanjih enot ne spreminjajo bist­veno. »Razlog je zagotavljanje čim manjše hrupnosti enot – oblika in velikost ventilatorjev sta tesno povezani s hrupom,« je pojasnil Pirc. Zunanja enota je lahko za 6 dB glasnejša, kot je običajna glasnost okolice (do 40 dB zvečer in do 80 dB podnevi). Glasnost zunanjih enot je večinoma v razponu od 50 do 60 dB.

Zunanja enota mora biti nameščena čim bliže notranji enoti. Tako se zmanjšajo stroški montaže, pojasnjujejo ponudniki. Na Zvezi potrošnikov Slovenije navajajo, da je za osnovno montažo treba odšteti okrog 240 evrov brez DDV. Cena običajno vključuje preprosto nadometno montažo z nad­ometnimi kanali do pet metrov razdalje med notranjo in zunanjo enoto ter z enim prebojem do 40 centimetrov debelega zidu, brez uporabe dvigala.

Zunanja enota mora stati na zračnem, nezaprtem prostoru, brez ovir pred ventilatorji. Ponudniki odsvetujejo montiranje na podstrešju, saj bi s tem otežili servisiranje, hkrati pa bi ogrevali podstrešje. Zunanja enota mora biti pritrjena na ustreznih nosilcih in naj ne bo postavljena v bližini pro­stora, kjer se pogosto zadržujete, saj boste izpostavljeni tako hrupu kot toku toplega zraka.


Pravila za namestitev zunanje enote

Z namestitvijo klimatske naprave na fasado spreminjamo zunanji videz objekta. Informacije o pravilih glede postavitve zunanje enote lahko najdemo v občinskih prostorskih načrtih ali lokacijski informaciji. V občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana v 14. členu, ki obravnava vzdrževanje objektov, denimo piše, da morajo biti klimatske naprave na stolpnicah, blokih in svojstvenih stavbah izvedene brez zunanje enote ali tako, da zunanja enota na ulični fasadi objekta ni vidna. Namestitev je dopustna v objektu, na balkonu, podstrešju, ravni strehi ali dvoriščni fasadi. Pri novogradnjah je lahko zunanja enota sestavni del oblikovane fasade. »Klimatska naprava ne sme imeti motečih vplivov (hrup, vroči zrak, odtok vode) na okoliška stanovanja in prostore, v katerih se zadržujejo ljudje,« je še navedeno.

Če zunanje enote v večstanovanjski stavbi drugam kot na fasado ne moremo namestiti, potrebujemo soglasje več kot treh četrtin etažnih lastnikov glede na solastniške deleže. Če jo postavimo na notranjo stran balkona in tako ne spremenimo zunanjega videza stavbe ter ne povzročimo poslabšanja za kakšen drug posamezni del, soglasja drugih lastnikov ne potrebujemo.

Večstanovanjske novogradnje

Kako vgradnjo klimatskih naprav načrtujejo pri večstanovanjskih novogradnjah, smo povprašali vodjo projekta Spektra (podjetje Spektra Invest gradi v ljubljanski Šiški dvojčka oz. dve stanovanjsko-poslovni stolpnici s približno 220 stanovanji) Anđelo Nikolić. Po njenih besedah je načrtovano, da ima vsako stanovanje že vgrajeno vsaj eno enoto klimatske naprave: »Vedno je izziv umestiti zunanje enote tako, da ne vplivajo na videz in funkcionalnost objekta. Mi smo se odločili, da zunanje enote vseh stanovanj po nadstropjih namestimo v skupen tehnični prostor (v vsaki etaži je eden), ki je skrit in ne vpliva na videz stavbe.« O možnosti centralne klimatske naprave so govorili v idejni fazi projekta, a ugotovili, da je »zelo draga in zahtevna rešitev, ki bi vplivala na končno ceno kvadratnega metra in stroške vzdrževanja,« je še pojasnila Anđela Nikolić.

PREBERITE ŠE: KLIMATSKE NAPRAVE: V BLOKIH JE POTREBNO TRIČETRTINSKO SOGLASJE

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE