Ravno v dneh, ko so vinogradniki na nogah zaradi predvidenega velikega, kar štirinajstkratnega povečanja katastrskega dohodka in mnogi grozijo s posekom vinogradov, je v Grčevju nad Otočcem zrasel nov vinograd. Ne čisto navaden, ampak ekološki, in to mednarodni, saj so ga sadili mladi prostovoljci iz desetih držav, celo iz Mehike. Tristo trtam, sadilcem in lastniku se je poklonila še narava, ki je novi nasad primerno zalila.
O zasaditvi prvega ekološkega vinograda je že pred časom začel razmišljati vsestranski turistični delavec Matjaž Pavlin, direktor novomeške agencije Kompas (ki med drugim uspešno ponuja programske vožnje z novomeško znamenitostjo Rudolfovim splavom), gospodar obnovljene poldrugo stoletje stare Matjaževe domačije na Pahi nad Otočcem, ki mimogrede predstavi še zgodbo o zaščitenem dolenjskem vinskem posebnežu cvičku, in gonilna sila projekta turizem v zidanicah. Gre za unikatno ponudbo, ki je, čeprav večina lastnikov zidanic, na gosto posejanih po slikovitih vinorodnih gričih jugovzhodne Slovenije, nima veliko izkušenj s promocijo turizma, spletnimi omrežji, storitveno inovativnostjo in razvojem produktov, v dokaj kratkem času postala prepoznavna in že daje rezultate.
Ker so zidanice v osnovi gospodarski objekti, ki niso bili namenjeni za bivanje, še sploh ne v turistične namene, imajo lastniki precej težav in stroškov s pridobivanjem dovoljenj, a zanimanje za oživitev tega velikega, a skoraj mrtvega kapitala je veliko. V konzorciju, katerega cilj je poleg trženja nastanitvenih zmogljivosti tudi spodbujanje obdelovanja vinogradov in s tem ohranjanje kulturne krajine, je že več kot sto ponudnikov turistične nastanitve v zidanicah. Da je storitev privlačna, ni več dvoma, saj so se prenočitve v drugem letu podvojile na 1200, lani jih je bilo 2200, letos pa že do zdaj 2000. »Nikjer na svetu ne morete najeti zidanice sredi vinograda in biti teden ali dva njen gospodar. Gostje, ki prihajajo k nam, to unikatnost izredno cenijo,« je povedal Matjaž Pavlin. Štiri petine je tujih gostov, ki iščejo mir, sožitje z naravo in avtentičnost. Z velikim veseljem raziskujejo znamenitosti regije in njeno bogato kulinariko, a tudi širšo Slovenijo.
Kaj o eko vinogradu pravijo tuji obiskovalci, si lahko preberete v danšanji tiskani izdaji Nedela ali na www.delo.si.