Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Eko kotiček

Zagorska 'vrtlarica' in guru divje hrane v Kinu Šiška

Prehranska samooskrba, nadzor nad tem, kje je zrasla hrana, od katere pričakujemo zdravje, stik z naravo in sprostitev za dušo, ki jo prinaša delo z zemljo, so deležno čedalje večje pozornosti. S tokom pluje tudi Kino Šiška, prostor urbane kulture, ki bo jutri, 11. aprila, gostil Kornelijo Benyovsky Šoštarić, ki so jo Slovenci spoznali po prevodu njene knjige Zeleni kvadrat, in Daria Corteseja, avtorja knjig o divji hrani iz narave in voditelja delavnic s tega področja. Vodila bosta pogovor Zeleni kvadrat na divjo potenco.
18. 9. 2017 | 13:16
21. 10. 2024 | 19:32
2:45

Vabita vse, ki bi se radi pogovarjali tako o urejanju vrta kot o divjini, z njimi bosta delila svoje izkušnje, nasvete s področja improvizacije – oba sta na svojem področju nekakšna posebneža –, recepte, rdeča nit pogovora o pridelavi in predelavi hrane pa bodo samooskrba, neodvisnost in trajnost.

Hrvaško gostjo Kornelijo Benyovsky Šoštarić in njen zagorski vrt lahko gledalci hrvaške televizije ob nedeljah popoldne spremljajo v televizijski oddajo Vrtlarica. V Zagrebu je diplomirala iz agronomije in oblikovanja vrtov, nekaj časa je delala kot krajinska arhitektka, pozneje pa kot novinarka spremljala področje narave in ekologije, pogosto povezano s slabimi novicami. To je bil povod, da je spremenila svoj zorni kot in se osredotočila na načelo, češ če ne moreš spremeniti sveta, spremeni svoj vrt, spremeni svoje navade, kompostiraj, varčuj z vodo. Priporočila za za vrtnarjenje v njeni knjigi so preprosta in življenjska, ker verjame, da je vsak človek lahko vrtnar.

Dario Cortese, ki ga ljudje najpogosteje povezujejo z besedno zvezo divja hrana, je doštudiral agronomijo, njegovo delo in ideje pa so daleč stran od proizvodnje hrane v velikih količinah, na konvencionalen način. Je svobodnjak, ki je doslej napisal več kot deset knjig o divji zelenjavi, zeliščih, goban, suhem sadju, kalčkih in žitu, nešteto člankov, v toplejšem delu leta pa prireja tudi delavnice in tabore, katerih rdeča nit je nabiranje in priprava divje hrane iz narave.
Pogovor z gostoma bo v preddverju Kina Šiška v prvem nadstropju v četrtek, 11. aprila ob 19. uri, vstopnine pa ni.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine