Kako izberemo in oskrbujemo božično zvezdo

Med pozimi cvetočimi lončnicami, s katerimi si radi polepšamo praznike, je božična zvezda vrsta, ki je rada na toplem, v dnevni sobi, drugače kot teloh, ciklame ali siljene čebulnice, ki jim bolj prija hlad.

Da bi jo pri življenju obdržali več tednov, mesecev ali celo do naslednje sezone, kar uspe le redkim, moramo biti pri nakupu izbirčni, v bivalnih prostorih pa upoštevati njene potrebe. Žal je množična vzgoja teh rastlin, ki v svoji domovini Mehiki rastejo kot veliki grmi, v specializiranih vrtnarijah zastavljena tako, da večinoma zdržijo kot kratkotrajni sezonski okras. Za prodajo pred novoletnimi prazniki posadijo njene potaknjence šele v drugi polovici poletja in potem vršičkajo poganjke, na vrhu katerih se, ko se noč hitro daljša, začno barvati ovršni listi. Tisto, kar imamo za cvet v različnih barvah – od temno rdeče do kremno bele – so pravzaprav listi, drobni bunkasti cvetki pa se skrivajo v njihovi rozeti.

!!galerija!!


Kako izberemo rastlino

  • Če bi radi božično zvezdo za več časa, ne izberimo najmanjše velikosti (obstajajo celo različice v šestcentimeterskih lončkih), saj ima šibek koreninski sistem in malo stranskih poganjkov. Zaradi majhne prostornine bomo zelo težko vzdrževali vlago.
  • Velikost in teža lončka naj bosta sorazmerna velikost božične zvezde, da bo stabilna, saj ima zelo krhke poganjke in korenine. Zelo lahek lonček govori tudi o tem, da je v njem pretežno šotni substrat, ki se hitro izsušuje, in da je rastlina premalo zalita.
  • Izberimo zdravo rastlino, ki ima liste svežega videza, ne smejo se nam zdeti papirnati, izognimo se tistim, ki se jim vihajo robovi, spodnji listi ne smejo rumeneti. Tudi na drobnih cvetkih ne sme biti znamenja sušenja.
  • Po božično zvezdo se odpravimo v vrtnarijo, vrtni center ali cvetličarno, kjer skrbijo za redno zalivanje, medtem ko rastline v blagovnicah pogosto nimajo ustrezne oskrbe.

Idealna temperatura je od 18 do 20 °C. FOTO: thejoyofplants.co.uk/ Shutterstock

Oskrba doma

  • Pot domov: Lončnico nesemo iz trgovine povsem zavito (tudi zgornji del), saj je občutljiva na mraz in temperaturne spremembe. Ne puščajmo je v stoječem avtu.
  • Občutljivost: Božična zvezda je občutljiva predvsem na temperaturne spremembe in prepih, škodi ji tudi zelo suh zrak.
  • Klima v prostoru: V bivalnem prostoru jo postavimo na svetlo mesto, ne na neposredno sonce, daleč od radiatorja. Najdalj bo cvetela pri temperaturi med 18 in 20 °C. Suh, pretopel zrak, nizke temperature, prepih ali pomanjkanje svetlobe povzročijo odpadanje listov.
  • Zalivanje in gnojenje: Med cvetenjem in rastjo zalivamo dvakrat na teden, z vrha lončka. Po 15 minutah morebiten ostanek vode v podstavku odlijemo. Prst se ne sme povsem izsušiti. Če se nam to vseeno zgodi večkrat zapored, bo listje začelo rumeneti in si bo rastlina težko opomogla. Na 14 dni dodamo vodi tekoče gnojilo. Rumenenje listov povzroči tudi to, da lonček stoji v vodi.
  • Presajanje: Če božično zvezdo takoj po prihodu domov ali spomladi presadimo v večji lonček, mora imeti ta na dnu drenažne odprtine za odtekanje vode.
  • Vlažen zrak: Če nimamo vlažilnika zraka, jo dnevno pršimo po listih.
  • Če rastlina preživi: Ko  božična zveza odcveti in odvrže obarvane liste, zalivanje zelo zmanjšamo, še vedno pa jo rosimo po listih. Spomladi porežemo vrhove poganjkov, kar spodbudi ponovno rast. Zalivamo pogosteje. Poleti lahko z rastline odrežemo nekaj lepih poganjkov in jih kot potaknjence posadimo v nove lončke. Pogosteje zalivamo in občasno gnojimo s tekočim gnojilom.
  • Kdaj se obarvajo ovršni listi: Če nam staro božično zvezdo uspe obdržati ali če iz potaknjenca vzgojimo novo, se bodo pred zimo listi na vrhu poganjkov obarvali le, če rastlina v temnem delu dneva ne bo imela umetne osvetlitve (luči).

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE