Slovenski čebelarji so lani pridelali približno 2400 ton medu, letos pa manj kot tisoč ton. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč upa, da bo država čebelarjem priskočila na pomoč: »Ne želimo si več kot druge kmetijske dejavnosti, želimo pa enakopravno obravnavo.«
Čebelarska zveza Slovenije si že vrsto let prizadeva uveljaviti in zaščititi geografsko označbo slovenski med na ravni EU, a je ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je vlagatelj zaščite na evropski ravni, pred dnevi znova prejelo negativno mnenje Evropske komisije, ki podeljuje zaščite. »Slovenski med z geografsko označbo je eden ključnih pri razvoju slovenskega čebelarstva,« je dejal Noč, ki je kljub številnim oviram optimističen.
Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branka Ravnika so v zadnjem odgovoru Evropske komisije opredeljene štiri točke, v katerih komisija pojasnjuje, katere vsebine niso dovolj dobro utemeljene: »Vse, kar je komisija navedla kot ne dovolj prepričljivo, bomo dodatno pojasnili in postopek nadaljevali.«
Slovenija je na ravni Evropske unije registrirala že 15 slovenskih proizvodov: štajersko prekmursko bučno olje, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, sir tolminc, prleško tünko, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, kraški pršut, belokranjsko pogačo, idrijske žlikrofe, prekmursko gibanico, kraški zašink in bovški sir.
Čebelarska zveza si med drugim prizadeva tudi za razvoj in uveljavitev čebelarske turistične ponudbe, ki postaja redna ponudba slovenskega turizma, zato uvajajo program certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma. Vanj se lahko vključijo vsi zainteresirani čebelarji, ki se že ukvarjajo s čebelarsko turistično ponudbo, in tudi tisti, ki to načrtujejo. Za vse zainteresirane čebelarje tako organizirajo izobraževanje, ki bo 24. oktobra 2012 ob 16. uri v prostorih Čebelarske zveze Slovenije (Brdo pri Lukovici 8, Lukovica). Pisne prijave (prijavnica je objavljena na spletni strani zveze) sprejemajo do 15. 10. 2012.