Medtem ko so še pred drugo vojno pridelali toliko ribničana, da so ga z vlaki vozili v izvoz, danes te avtohtone slovenske sorte ni v široki prodaji, še vedno pa je vpisana v sortno listo. Rjavooranžnordeče zrnje ledvičaste oblike, ki zraste na srednje visokih rastlinah, pa bo mogoče zagotovo kupiti na prireditvi v Hrovači. Ta bo v soboto, 30. avgusta, ko bo kraj povsem v znamenju fižola, z njim povezanih navadi in drugih etnoloških posebnosti območja. Program se bo začel po 12. uri. Hrovaške gospodinje bodo lačnim postregle z več kot štiridesetimi fižolovimi jedi, celo marmelado, prikazale bodo peko fižolovega kruha, prisluhniti bo mogoče predavanju strokovnjakinje o gojenju fižola, prehranskim nasvetom Marije Merljak, si ogledati pletenje košar in Rokodelski center v Ribnici ... Semenj z dobrotami in domačimi izdelki se bo ob izbiranju miss fižola, srečelovu, glasbi in skečih kot vsako leto zaokrožil v veselico.