Te dni sta kraška vasica Ivanji Grad in njena okolica zavrteli čas za nekaj desetletij nazaj in gostoljubno odprli svoje borjače (kraško dvorišče, op. p.), od burje bičane kraške duri, in obiskovalce z vseh koncev Slovenije povabila med hladne zidove kamnitih hišic na kozarec rujnega in kakšno dimljeno rezino. Toda največji »kažin« se dogaja zunaj, na s sivko poraslih poljih, ki so jo včeraj pridno žele roke tako imenovanih sivkarjev, vaščanov in obiskovalcev, ki so vasico z nekaj več kot stotnijo duš dodobra napolnili, prav tako pa tudi svoje malhe. S sivko, ki ni namenjena zgolj za odganjanje moljev, saj njene različice vsebujejo vrsto zdravilnih snovi, visoko cenjenih v aromaterapiji, v dragocenem čebeljem medu, da ne govorimo o njeni nepogrešljivosti v kulinaričnih specialitetah.
Celotno reportažo si lahko preberete v tiskani izdaji Nedela ali na www.delo.si.