Solato, če jo je kaj ostalo, je najbolje čim hitreje pojesti, plodovke (paradižnik, bučke, kumare, paprika in jajčevci) rešujemo, ker imajo dobro razvit koreninski sistem in se dobro obraščajo. Miša Pušenjak še svetuje, da je smiselno reševati tudi korenovke (rdečo peso, korenje, peteršilj, zeleno, kolerabo in repo), dobro pa se obrasteta tudi zelje in fižol.
Kot drugi ukrep rastline poškropimo s pripravki, ki so narejeni iz alg ali vsebujejo aminokislinske in vitaminske komplekse, da rastlinam damo novo moč, svetuje Pušenjakova. Da bi rastline zavarovali pred boleznijo, pa lahko takoj po toči uporabimo tudi močan žajbljev čaj, ki pa mora biti iz doma narezanih, lahko tudi svežih rastlin. Pozabiti ne smemo niti na tla, ki so lahko zbita, opozarja Miša Pušenjak, zato je zastiranje zelo priporočljiv in nujen ukrep. Najboljše so organske zastirke: pokošena trava z domače zelenice, koprive ali deli bele gorjušnice. Prekrivka naj bo debela vsaj 10 centimetrov, paziti pa je treba, da ne začne gniti.
PREBERITE ŠE: Z mrežo proti toči na vrtu in okoli hiše
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: VIDEO: Nov trik za lupljenje česna, ki je obnorel splet