Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Premislite, še preden gobe zaužijete

Po ambulantah in bolnišnicah zaradi zastrupitev z gobami ne pomnijo takega navala, zaloge zdravila, ki nevtralizira strup, pa pohajajo.
Jana Zupančič, Nedelo
18. 9. 2017 | 13:17
21. 10. 2024 | 20:25
1:59

Želja po polni košari nabranih gob, ki nato zadišijo še v kuhinji, ter pomanjkanje izkušenj in znanja o teh gozdnih gniloživkah očitno zameglita presojo in odženeta odgovornost, ki bi jo kot nabiralci morali imeti ves čas. Nepazljivost nas lahko kaj hitro spremeni v zastrupljevalce, kar se letos, ob obilni letini gob, žal pogosto dogaja. Bolnikov, ki bi utegnili biti zastrupljeni z zeleno mušnico, je toliko, da pohajajo celo zaloge zdravila.

V ambulantah po vsej Sloveniji, zlasti tam, kjer je gob še posebno veliko – na Gorenjskem, Dolenjskem, tudi Štajerskem –, že precej težko shajajo. Zdravniki specialisti s centra za zastrupitve interne klinike UKC vsakodnevno prejemajo klice dežurnih ali osebnih zdravnikov iz vse Slovenije, ki jih prosijo za nasvet, kako ukrepati v posameznih primerih. »Med njimi so tudi bolniki, ki imajo težave zaradi uživanja užitnih gob – ker so težko prebavljive in jih zaradi svojih bolezni ne bi smeli uživati, pa jih vseeno,« je povedala dr. Marija Jamšek s centra za zastrupitve. Število ljudi, ki so imeli težave po zaužitju gob, se je v mesecu dni povzpelo že na 133, skupno so prejeli več kot 70 klicev zdravnikov.

Kako pripravljati pogojno užitne gobe in kako dolgo jih lahko shranjujemo v hladilniku, si lahko preberete na www.delo.si.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine