Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Previdno pri nabiranju čemaža

Pomlad je čas, ko se radi odpravimo v naravo, predvsem v gozd, kjer pa ta čas naletimo na zelo izrazit vonj po česnu. Gre seveda za čemaž ali divji česen, ki ga mnogi uporabljajo v prehrani in cveti ravno v teh dneh. A pazljivo …
18. 9. 2017 | 13:21
21. 10. 2024 | 23:19
2:34

S Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. Na istih rastiščih namreč najdemo tudi močno strupen jesenski podlesek. Zamenjave so lahko usodne zaradi močnega strupa - kolhicina, ki ga vsebuje jesenski podlesek in je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Letos spomladi so v Centru za zastrupitve že zdravili štiri bolnike, zastrupljene z jesenskim podleskom, ena bolnica pa je žal umrla.

Zastrupitev poteka v več fazah

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med. s Centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana zato poziva ljudi k izjemni previdnosti: »Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. 2 do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po 4 do 5 dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata števili belih krvnih celic in ploščic, zato se povečata nevarnosti za okužbe in krvavitve. Po 2 do 3 tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.«

Nevarni tudi šmarnica, bela čmerika in divji por

Če sumite, da ste se zastrupili s strupeno rastlino, je priporočljivo, da čim prej opravite pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. V kolikor je to mogoče, rastlino ali njene dele oziroma ostanke vzemite s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

Poleg jesenskega podleska so nevarni tudi šmarnica, bela čmerika in divji por. Slike strupenih rastlin si lahko ogledate na spletni strani centra za zastrupitve.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine