Kot so sporočili iz državnega statističnega urada, so bile na osnovi enotne Eurostatove metodologije za bilance kmetijskih pridelkov za leto 2011 izdelane začasne koledarske bilance proizvodnje in potrošnje za žito, krompir, zelenjavo, riž, sladkor, jajca in meso.
Stopnja samooskrbe z žiti se je lani zaradi večje domače proizvodnje in manjše domače potrošnje v primerjavi z letom prej povečala za 13 odstotnih točk in dosegla 69 odstotkov. Proizvodnja žit v Sloveniji, ki je med letoma 2000 in 2011 rahlo nihala, je lani dosegla skoraj 610.000 ton.
Prav tako se je lani v Sloveniji nekoliko povečala stopnja samooskrbe z mesom. Medtem ko se je letna količina domače prireje mesa lani nekoliko zmanjšala v primerjavi z letom 2010 in je znašala 156.000 ton, je za pet odstotkov na okoli 183.000 ton padla tudi domača potrošnja mesa, ki gre v celoti za prehranske namene. Zaradi manjše domače proizvodnje in domače potrošnje je stopnja samooskrbe lani ostala na primerljivi ravni z letom 2010 in je lani dosegla 85 odstotkov, leto prej pa 84 odstotkov.
Lani smo sicer v Sloveniji na prebivalca potrošili največ žit in zelenjave. Lani je vsak prebivalec Slovenije v povprečju potrošil 118 kilogramov žit in 89 kilogramov mesa, od tega največ prašičjega mesa (okoli 40 kilogramov). V povprečju je vsak prebivalec Slovenije potrošil 66 kilogramov krompirja, sedem kilogramov jajc in 97 kilogramov zelenjave.