Slive in češplje ne zdržijo dolgo, zato jih bomo uživali sveže, ob večjem pridelku se bomo morali potruditi s kuhanjem marmelade ali pa bomo s tem zaposlili svoje mame.
Pri jabolkih je pomembno, da poznamo pravi čas obiranja plodov, saj je od tega odvisna njihova kakovost. Na voljo sta nam strokovna literatura in internet, računati pa moramo tudi na vsakoletno odstopanje od povprečja zaradi vremena. Prezgodaj obrani plodovi so plehkega okusa in slabše obarvani, če pa jih trgamo prepozno, bodo v skladišču zdržali manj časa zaradi različnih fizioloških motenj (grenka pegavost, steklavost ...). Za lepo obarvanje so najboljši sončni dnevi s hladnimi nočmi, k temu pa lahko pripomoremo tudi sami z odstranjevanjem odvečne rasti okrog plodov.
Ob in po obiranju lahko sadna drevesa in grmovnice tudi nekoliko porežemo, odstranimo predvsem pokončno in divjo ter drugo neustrezno rast. Zaradi dobrih rastnih razmer se bodo rane hitro celile, z dodajanjem gnojil pa bo treba počakati vse do novembra.