Da bi opozorili na nevarnost teh zdravju škodljivih kemikalij in pesticidov, v tednu med 20. in 30. marcem poteka evropski projekt poimenovan Teden alternativ pesticidom. Projekt, prejšnja leta znan kot Teden brez pesticidov, v Evropi poteka že šesto, v Sloveniji pa četrto leto zapored.
V okviru tega tedna bo po vsej Evropi potekalo več kot 600 različnih aktivnosti, katerih namen je predvsem osveščanje javnosti o nevarnosti pesticidov in drugih kemikalij ter jih hkrati spodbuditi k uporabi alternativ nevarnim pesticidom in kemikalijam. Projekt se je letos razširil tudi v Afriko.
Kot je povedala Mojca Langerholc Žgeč, predsednica Društva ECHo, ki je nosilec omenjenega projekta v Sloveniji, „se lahko z malo truda zelo enostavno izognemo nevarnim pesticidom in drugim kemikalijam v vsakdanjem življenju. Opažamo, da so ljudje še zmeraj slabo obveščeni in se ne zavedajo nevarnih posledic, ki jih prinaša dolgoročna izpostavljenost kemikalijam ali uživanje zelenjave, sadja in drugih živil, ki so obremenjena s pesticidi. Teh pa v Sloveniji ni malo.“ Kot pojasnjuje predsednica društva, uradni rezultati nadzora namreč kažejo, da skoraj 50 odstotkov analiziranih vzorcev živil v Sloveniji vsebuje ostanke pesticidov, povečuje pa se tudi število različnih pesticidov v enem vzorcu. Nikakor pa hrana ni edina pot, preko katere v telo vnašamo nevarne kemikalije. Tukaj je še koža, kot naš največji organ, ter nos in oči, preko katerih prav tako v telo vstopajo nevarne snovi, pojasnjuje Mojca Langerholc Žgeč.
Društvo ECHo je ob tednu brez pesticidov izdalo tudi priročnik z naslovom »Nevarne kemikalije v vsakdanjem življenju in kako se jim izogniti«, ki pojasnjuje nevarnost kemikalij, s katerimi se srečujemo iz dneva v dan.