Znani nagrajenci ZAPS

26. 9. 2023 | Besedilo: Aleksandra Zorko

nagrade, zlati svinčnik, ZAPS, dan arhitektov

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je razkrila, kdo so letošnji nagrajenci stanovskih priznanj za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja.

Podelili bodo dve priznanji platinasti svinčnik, pet priznanj zlati svinčnik, zlati svinčnik za področje prostorskega načrtovanja, častni član in patinasti svinčnik. Najvišje priznanje ZAPS – platinasti svinčnik za opus in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja bosta prejela arhitekt Aleš Vodopivec in krajinski arhitekt Aleš Mlakar.

»Arhitekt prof. dr. Aleš Vodopivec je širšo arhitekturno stroko zaznamoval na več področjih, od številnih izvedenih arhitekturnih del, zmag na natečajih, obširnega publicističnega opusa in več izdanih knjižnih del do ohranjanja arhitekturne dediščine in pedagoškega dela na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Verjetno gre za enega najbolj izobraženih in pronicljivih mislecev na področju arhitekture pri nas, pa tudi za publicista, ki je s svojim kritičnim pogledom na stroko marsikdaj vitalno vplival na dogajanje znotraj arhitekturne in urbanistične stroke,« je zapisala strokovna komisija v utemeljitvi priznanja, ki mu bodo podelili za življenjski opus na področju arhitekture.

Zlati svinčnik – DANS arhitekti (Vlatka Ljubanović, Maja Cvelbar, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot in Katarina Pirkmajer Dešman) za prenovo dveh vrstnih hiš

Platinasti svinčnik za opus na področju prostorskega načrtovanja in krajinske arhitekture bo prejel tudi krajinski arhitekt Aleš Mlakar. »Krajinski arhitekt dr. Aleš Mlakar sodi med najprepoznavnejše in najbolj dejavne prostorske načrtovalce v državi. Njegov opus obsega več desetin bibliografskih enot in vključuje številne študije ter načrtovalske in okoljevarstvene sestavine prostorskih aktov državnega in občinskega pomena, izvedbene projekte, znanstvenoraziskovalna dela ter predavanja in prispevke na konferencah, v revijah in knjigah. Odlikujejo ga izjemna delovna zavzetost, strokovnost in učinkovitost, odgovornost do okolja in družbe ter predanost visokim strokovnim in etičnim standardom,« je pojasnila strokovna komisija.

Šest priznanj zlati svinčnik

Podelili bodo šest priznanj zlati svinčnik za odlično izvedbo na področju arhitekture in krajinske arhitekture. Prejeli ga bodo DANS arhitekti (Vlatka Ljubanović, Maja Cvelbar, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot in Katarina Pirkmajer Dešman) za prenovo dveh vrstnih hiš; biro ENOTA (Dean Lah, Milan Tomac, Jurij Ličen, Nuša Završnik Šilec, Polona Ruparčič, Sara Ambruš, Eva Tomac, Eva Javornik, Urška Malič, Rasmus Skov, Sara Mežik, Jakob Kajzer, Peter Sovinc, Carlos Cuenca Solana in Goran Djokić) za bazenski kompleks v Češči vasi; Svet vmes (Jure Hrovat, Ana Kreč in Katja Paternoster) in Kolektiv Tektonika (Darja Matjašec, Nejc Florjanc in Katja Mali) za vrtec Kočevje, enota Čebelica; Medprostor (Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić in Dino Mujić) za nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički Kartuziji; Jereb in Budja arhitekti (Blaž Budja in Rok Jereb) za most za pešce in kolesarje v Irči vasi.

Vsako drugo leto strokovna komisija za odlično realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture podeli priznanje zlati svinčnik tudi s področja prostorskega načrtovanja. Tokrat jo bodo podelili za projekt ureditve romskega naselja Brezje-Žabjak (odgovorna prostorska načrtovalka Jelka Hudoklin s sodelavci).

Za nagrado zlati svinčnik je kandidiralo 44 projektov, od tega osem stanovanjskih hiš, sedem večstanovanjskih stavb, tri poslovne stavbe, 18 javnih stavb, štirje projekti notranje opreme in štiri ureditve urbanih prostorov. Strokovna komisija je med prispelimi deli izbrala regijske nominacije. Nominirani projekti so se za nagrado zlati svinčnik potegovali tudi kot predstavniki svojih regij.

Za nagrado zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja so kandidirali skupno štirje projekti, od tega dva sprejeta občinska prostorska načrta in dve prostorski študiji.

Patinasti svinčnik

Žirija bo letos tretjič podelila priznanje ZAPS – patinasti svinčnik, priznanje za odlično realizacijo starejšega datuma, katere kakovostno načrtovanje in izvedba sta se potrdila z leti obstoja in uporabe. Priznanje bodo podelili avtorjem za pokopališče Srebrniče (arhitektura: Aleš Vodopivec in Nena Gabrovec, krajinska arhitektura: Dušan Ogrin in Davorin Gazvoda, skulpture: akademski kipar Janez Pirnat).

!!galerija!!


»Če za večino stavb (z morebitnim presenečenjem v glasu) ob komentiranju povemo, da 'dobro kljubujejo zobu časa' ali da 'so se lepo postarale', tukaj ta dikcija nekako ne zveni pravilno. Srebrniče se ne starajo. S tokom let vedno bolj postajajo one same. Tu ne govorimo zgolj o trpežnosti materialov ali šarmantni patini. S tem ko se arhitektura in krajina postopoma zraščata in vedno bolj intimno prepletata, projekt šele zares dobiva svoj pravi značaj. Če se mu druge stavbe upirajo, se – ravno zato, ker niso zgolj stavba – Srebrniče vraščajo v čas,« je zapisala strokovna komisija.

Priznanje častni član ZAPS za leto 2023 bo prejel dr. Andrej Goljar, nekdanji predsednik ZAPS z najdaljšim mandatom in daleč najširše odprto strukturo vodenja doslej. »Člani so mu vodenje zaupali kar za štiri mandate, od leta 2009 do leta 2017, v času, ko je slovenska stroka pri urejanju prostora in graditvi delovala najbolj medsebojno povezano in se hkrati soočala tudi s posledicami velike gospodarske krize.«

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) bo stanovska priznanja podelila v petek, 6. oktobra, na Dan arhitektov, ki bo potekal v Novi Gorici. Letos bo Dan arhitektov posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju, njegovim urbanističnim zasnovam, arhitekturi in izročilu.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE