Ali tudi vam sosed skače po glavi

14. 6. 2019 | Besedilo: P. I.

Izololacija, stenske obloge, Kalcer, hrup

Le redki se lahko pohvalijo, da živijo in delajo v prostorih, kjer jih nezaželen hrup, ki prihaja iz sosednjih prostorov (ali od zunaj), ne moti. Vsi, ki se dnevno srečujemo z neželenim hrupom, pa lahko ukrepamo in z dodatno zvočno izolacijo bivalne in delovne razmere izboljšamo.

Pomanjkljiva toplotna izolacija bivalnih prostorov vpliva na osebni in državni proračun. In kar nas udari po žepu, nas hitro spametuje. Zgodba z zvočno izolacijo pa je malo drugačna: učinek investicije v zvočno izolacijo je težje izračunati. Vemo pa, da je občuten. Kako ovrednotiti visok krvni tlak, slabo voljo, neprespanost, slabe sosedske odnose? Če imate to smolo, da živite v bloku ali hiši, kjer se sliši vsak korak ali premik stola iz zgornjega nadstropja, vam ni treba razlagati naprej.

Za zmanjšanje hrupa od zunaj, izberemo izolacijska okna in izoliramo fasado s kameno volno. Kaj pa hrup, ki se pojavlja znotraj zgradbe in se širi preko sten in stropov? To niso nujno samo glasen ropot ali preglasna glasba. Moti že, če moramo nehote poslušati zmerno glasne dejavnosti: zvok lastne TV ali audio naprave nas ne moti, ker poslušamo to, kar sami želimo. Moti pa nas, če to slišimo iz sosednjega prostora, ker nas ovira pri zbranosti, ki jo potrebujemo za lastna opravila. In obratno: neprijeto je, da morajo naše pogovore in dejavnosti nehote poslušati drugi, pa naj gre za pogovor, tuširanje, igranje instrumenta ali že samo hojo po prostoru.

Do zdaj smo se redko lotevali reševanja teh problemov. Pomenilo je umazanijo in sitnosti, kot vsa gradbena dela. Zadeve pa niso tako težko rešljive, kot se zdi. Če smo se pripravljeni odpovedati nekaj centimetrom prostora, lahko z izolacijskimi oblogami bistveno izboljšamo situacijo in to brez dolgotrajnih gradbenih del.

 S kombinacijo mehkejših materialov, izdelanih posebej za zvočno izolacijo in zvočno izolacijskih mavčnih plošč lahko sestavimo obloge, s katerimi učinkovito izoliramo strope,  stene in tla, tudi če je na voljo malo prostora. Izbira materialov je velika, zato je smiselno, da se pred nakupom posvetujete in izberete pravega. Če potrebujete nasvet, se lahko obrnete na specializirane trgovine KALCER, kjer vam bodo znali svetovati.

Kako dodatno izoliramo stene?

Veliko je odvisno od tega, iz česa so stene in koliko prostora imamo na razpolago. Običajno je najbolj enostavna rešitev, če steno dodatno obložimo s posebnimi mavčnimi ploščami, med oblogo in steno pa dodamo še sloj izolacijske volne. V čem se mavčne plošče za zvočno izolacijo razlikujejo od običajnim mavčnih plošč? So bistveno težje in bolj elastične. Pri nas se dobi nekaj različnih tipov takih plošč, npr.: DuoTech plošče, Diamant in Silentboard plošče, Akustik gips tip 2 Vse te plošče se vgrajujejo v debelini vsaj 25mm, torej po dva sloja. Lahko pa se tudi kombinira dve vrsti plošč. Za dodatno izolacijo se votli prostor med oblogo in zidom napolni z izolacijo iz mineralne ali lesne volne. Skupna debelina takih oblog je približno 8 cm ali več. V primeru, da toliko prostora nimamo na razpolago, si lahko pomagamo s ploščami Akustik gips tip 3, ki so debele 35 mm in jih lahko na zid prilepimo.

Pomembno je, da oblogo ločimo od obstoječih zidov z dilatacijskimi gumijastimi trakovi Wall band in elastičnimi tesnilnimi materiali ter da podkonstrukcije za oblogo ne pritrjujemo v zid. Za točna navodila o pravilni izvedbi vedno vprašajmo strokovnjaka.

Kako izoliramo tla?

Kadar živimo v hiši, kjer smo lastniki tudi zgornjega nadstropja, od koder prihaja hrup, je najbolj učinkovito, da se problema lotimo z zgornje strani. Če so stara tla dotrajana, odstranimo vse plasti do zdrave nosilne podlage. Izdelamo plavajoč pod: na tla položimo izolacijo, ki jo ob zidu zavihamo navzgor, tako, da se nova tla nikjer ne dotikajo zidov. Najbolj učinkovite izolacije za tlake so kamena volna, lesna volna (po 2-3 cm) in mikrogranulirana guma Ecoroll (3 do 10 mm). Pri lesenih stropih lahko izolacijo poboljšamo še z uporabo posebnega nasutja npr.Siliperl, ki je izdelano prav za lesene strope. Na izolacijo položimo mavčne ali lahko-betonske talne plošče. Tudi pod parket, laminat ali drugo talno oblogo lahko dodamo tanjši sloj zvočne izolacije Ecoroll, ki zmanjša hrup korakov.

 Če želimo, lahko izdelamo tudi talno gretje – v suho-montažni različici z Variocomp ploščami – saj so zaradi majhne debeline – samo 2 cm – primerne tako pri novogradnjah tudi pri adaptacijah.

Kako dodatno izoliramo strop?


Ali tudi vam sosed skače po glavi? Ni mišljeno dobesedno. Saj poznate ta izraz, ki ga uporabimo, kadar slišimo vsak korak iz zgornjega nadstropja?

Kadar hrupa od zgoraj ne moremo zaustaviti v zgornjem nadstropju, ga lahko izoliramo s spodnje strani. Princip oblaganja stropa je podoben oblaganju sten in tudi materiali, ki jih uporabljamo so podobni: posebni tipi mavčnih plošč in izolacije. Pogosto so prostori nizki in nas znižanje stropa moti. Žal pa na stropu problema ne moremo rešiti s tankimi oblogami. Še posebej pri lesenih stropih ali monta stropih je učinkovita le rešitev z dovolj debelo oblogo.

 Pri vseh dodatnih izboljšavah zvočne izolacije so zelo pomembni detajli, zaradi katerih je lahko izboljšanje občutno ali pa zanemarljivo. Če niste prepričani, kako bi se zadeve lotili, se oglasite v kateri od trgovin KALCER, kjer boste dobili pravo rešitev prav za vaš primer. Lahko tudi pokličete ali pošljete elektronsko pošto na naslov: info@kalcer.si.

Niso vsega krivi samo sosedje

Da bo v dnevni sobi mir in se bo prijetno pogovarjati, poslušati glasbo ali gledati TV, mora biti primerno akustično urejena. Primerna akustika pomeni, da v prostoru ne odmeva, oz. da odmeva ravno prav. Če je odmev prevelik, poslabša razumljivost govora, zato govorimo glasneje in povečujemo glasnost avdio naprav, s tem pa po nepotrebnem zvišujemo hrup, ki se seli tudi v druge prostore.

Odmev povzročajo trde in ravne površine sten, tal, stropa, oken in opreme, od katerih se zvok odbija, kar smo vsi že izkusili pri vstopu v prazne prostore brez opreme. Mehke, neravne površine pa zvok vpijejo ali razpršijo. Tako vplivajo preproge, tapecirano pohištvo, težke zavese in podobno. Če take opreme v prostoru ni dovolj, v prostoru odmeva bolj, kot bi bilo primerno.

Tekstilni opremi se pogosto izogibajo v družinah z alergijami na prah – še posebej preprogam in zavesam se lahko odpovemo, ker niso nujno potrebne. Sedežna garnitura je lahko iz usnja ali podobnega materiala.  Tudi pri minimalističnem stilu je tekstilne opreme manj, linije pohištva so ravne, površine gladke.

Če v prostorih iz zdravstvenih ali estetskih razlogov ne želimo veliko tekstilnih površin, si lahko pomagamo s stropnimi ali stenskimi absorberji. Izdelani so iz zvočno vpojnih materialov, ki se ne prašijo, ne povečujejo alergičnih reakcij, ne vsebujejo nezdravih snovi.

Primeri zvočnih absorberjev so stenski in stropni paneli Ecophon in Armstrong. Površina panelov je gladka in se jo da čistiti, običajno bele barve, lahko pa se jih naroči tudi v drugih barvah ali s potiski.  Izbiramo lahko tudi med različnimi oblikami in velikostmi.  Absorpcijske panele lahko na steno ali strop prilepimo ali obesimo kot sliko.

Praviloma jih namestimo na dve sosednji steni.  Učinkovitejši so, če so nameščeni v zgornji polovici sten ali na stiku sten in stropa. Če nismo prepričani, koliko panelov potrebujemo, lahko za začetek namestimo manjše število panelov in potem pa jih po potrebi dodajamo.

 Podobno učinkujejo reliefne površine, ki jih lahko sami ustvarimo iz posameznih fragmentov različnih oblik. Poglejte ARSTYL WING!


Ne samo dnevne sobe, tudi hodniki - stopnišča, spalnice in otroške sobe so lahko neprijetne. Spremembe počutja v prostorih, ki se akustično uredijo, so občutne  in zaznajo jih prav vsi družinski člani. Igra otrok se umiri, pri odraslih se zniža pritisk, zmanjša stres in s stresom povzročene zdravstvene težave.

Poleg tega, da s stenskimi paneli naredimo prostor akustično bolj udoben, so lahko s svojo obliko, barvo ali strukturo prostoru tudi v okras.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE