Hiša s stopnicami in osmimi mačkami

6. 4. 2020 | Besedilo: Aleksandra Zorko

Nendo, hiša, družinska hiša

Japonski oblikovalec Oki Sato, ki ga v oblikovalskem svetu poznamo pod imenom Nendo, je zasnoval hišo za dve generaciji. Osrednjo vlogo v njej imajo nenavadne stopnice, ki se iz zunanjosti nadaljujejo v notranjost in povezujejo dve bivalni enoti: pritličje, v katerem živi starejši par, in prvo ter drugo nadstropje, kjer živi mlada družina z otrokom.

Dvodružinska hiša se nahaja v mirnem stanovanjskem predelu Tokia. Stavba je pomaknjena na severni del zemljišča, zato da lahko proti jugu obrnjeno veliko stekleno pročelje vsrka sončno svetlobo in zelenje, ki raste v atriju. Arhitekturni plan je omogočil, da so ohranili staro drevo kakija, ki je pri zelo srcu starejšima stanovalcema v hiši.

Pritlični del hiše z atrijem je namenjen starejšima stanovalcema, da se jima ni treba pri vsakdanjem gibanju vzpenjati po stopnicah. Prav tako lahko mama uživa pri vzgoji rastlin na vrtu. Z njima živi tudi osem mačk, ki se tako lahko svobodneje sprehajajo iz notranjosti v atrij in nazaj. Mlada družina z otrokom pa ima svoje prostore v prvem in drugem nadstropju.

Stopnice za rastline in plezanje mačk

Hišo delajo posebne nenavadne stopnice, ki pa niso namenjene prehajanju iz enega nadstropja v drugo. Arhitekt Oki Sato si je zamislil konstrukcijo, podobno ogromnemu stopnišču, ki se začne v atriju in nadaljuje skozi hišo do njenega vrha. Tako obe gospodinjstvi nista popolnoma ločeni.

!!galerija!!


Ob tem stopnišču so zaprti funkcionalni elementi, kot so kopalnice in stopnice za dejansko uporabo, sicer pa to služi kot prostor za okrasne rastline, kjer dobijo veliko naravne svetlobe, saj zaradi ogromnih steklenih površin deluje kot steklenjak. S plezanjem po njem pa najbolj uživajo mačke. S to intervencijo je arhitekt po diagonalni črti povezal vsa nadstropja v hiši, hkrati pa ustvaril prostor, kjer lahko vse tri generacije udobno uživajo v družbi drug drugega.

Stopnišče ne povezuje zgolj enega gospodinjstva z drugim in notranjosti z zunanjostjo, ampak se ta struktura širi še naprej, tako da se na videz pridruži mestni okolici in hišo oz. stopnišče poveže še s cesto. V stopnišče pa so vgradili tudi notranjo in zunanjo osvetlitev, ki ob večerih ustvarja prav posebno vzdušje.

Bela kopalnica, črno stranišče

Hišo poleg ogromnih stekel zaznamujejo bele stene, les in črno pohištvo. Z lesom so obložena tla, stene in vgradno pohištvo je belo, medtem ko so drugi kosi pohištva, kot so pisalna miza, zofe, počivalniki, odeti v črno barvo. V tem temnem odtenku je tudi kuhinjski delovni otok, ki se nadaljuje v jedilno mizo. Kopalnica je v celoti odeta v naravni bel odtenek, med tem ko je stranišče njeno pravo nasprotje, saj je v celoti črno, vključno s straniščno školjko in umivalnikom.

PREBERITE ŠE: Stolpnica z drevesi


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE