Odprta vrata: Na portugalskem podeželju

22. 4. 2019 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: João Morgado

odprta vrata, sodobna hiša, arhitektura, portugalska

Na portugalskem podeželju v bližini kraja Ponte de Lima je zrasla sodobna bela kockasta hiša, ki se odpira v naravo in ponuja lepe razglede. Pod arhitekturo in zasnovo interierja so se podpisali v biroju Tiago do Vale Arquitectos.

»Ta stavba je samostojen objekt med samostojnimi hišami, saj se z racionalnostjo oblike in detajlov razlikuje od postruralnega okrasja, značilnega za današnje portugalsko podeželje,« pravi arhitekt Tiago do Vale. Izčiščena in kompaktna hiša Gafarim, kakor so jo poimenovali, na eni strani (ob cesti), kjer ima tudi vhod, deluje kot monolit, zaprta in brez oken. Belo površino fasade tu prekinjajo le temna vhodna vrata. A ko jo pogledamo z druge strani, je zgodba povsem drugačna. Velike steklene površine usmerjajo dogajanje v njej navzven k naravi in lepim pogledom.

Ob hiši je urejen manjši plavalni bazen, pravo razkošje na umirjeno urejeni terasi pa so lepi pogledi v naravo.

Naj tej strani, kjer je odprt pogled na pokrajino, je hiša po vsej dolžini in višini odeta v steklo. Osrednji bivalni prostor se dviguje do strehe, kar pomeni, da ima dvojno višino, kot je običajna. Namenjen je kuhinji, jedilnici in dnevni sobi, nad njimi pa je galerija. Ta tako imenovani javni del z dnevnim bivalnim delom in galerijo je obrnjen proti severovzhodu. Zaradi takšne lege ga osvetljujejo jutranji sončni žarki. Popoldansko sonce pa najde pot v hišo skozi podolgovato okno na galeriji, ki je usmerjeno na drugo stran neba.

!!galerija!!


Ob cesti je hiša brez oken. Belo površino fasade prekinjajo le temna vhodna vrata. V pritličju, natančneje v njegovem zasebnem delu, so še tri spalnice in dve kopalnici ter notranji intimni atrij, na katerega je izhod iz kopalnic in glavne spalnice. Ta del hiše, ki skupaj meri 252 kvadratnih metrov, je obrnjen proti jugovzhodu.

Kuhinjo zaznamujejo ogromen delovni otok, ki omogoča pripravo hrane s pogledom ven, in visoke omare z lesenimi vrati, ki prekrivajo celotno steno.

Udobna sedežna garnitura v obliki črke L je usmerjena k televizorju in kaminu. Za jedilno mizo so prav tako izbrali les in oblazinjene stole.

Barvna lestvica, ki je uporabljena v osred­njem bivalnem prostoru, je umirjena, močan rjav odtenek lesa dopolnjujejo temno modri in sivi odtenki. Pestrost v prostore vnaša svetloba, ki se spreminja čez dan, in razgledi na naravo, ki pa se spreminja z let­nimi časi. Tako kot je izčiščena notranjost, je umirjena tudi zunanjost. Ob hiši je urejen manjši plavalni bazen, teraso so zapolnili z vrtno sedežno garnituro, vrtno jedilno mizo in zunanjo kuhinjo.

»Hiša oporeka in provocira, a to sporočilo je strnjeno v preprosti pragmatični zgodbi,« opiše njeno arhitekturo portugalski arhitekt Tiago do Vale.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE