Počitniška hiša nad Reko sv. Lovrenca v Quebecu

21. 6. 2021 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Stéphane Brügger

Archiitecture49, Reka sv. Lovrenca, kanada, počitniška hiša

Par, navezan na slikovito naravo ob spodnjem toku Reke sv. Lovrenca, ki se na skrajnem vzhodu Kanade izliva v Atlantik, je lani, v kovidnem letu, v novo počitniško hišo prvič povabil prijateljsko druščino, ki z njima deli navdušenje nad gastronomskimi užitki pokrajine Charlevoix V Quebecu.

V njuni trajnostno zasnovani počitniški hiši s skupno površino 220 kvadratnih metrov, ki jo je projektiral montrealski arhitekturni biro Architecture49, je srce odprtega družabno-bivalnega prostora minimalistična kuhinja z veliko profesionalne opreme. Dnevni del hiše – poleg kuhinje ga predstavljajo še jedilna miza za najmanj 10 oseb in sedežni del s kovinskim kaminom – zavzema vso zgornjo etažo. To zaznamujeta visok odprt prostor pod veličastno dvokapno streho, ki s trikotnim napuščem nad panoramsko steno sega proti dolini, in lesena terasa, na katero se v toplih dneh preseli družba za obloženo mizo.

FOTO: Stéphane Brügger

Bazen, ki ne preglasi arhitekture 

Spalnice s kopalnicami in savna s pogledom na debla listavcev so v pritličju, postavljenem na nekoliko zravnan teren blagega pobočja. Arhitekti so os nepodkletene hiše postavili tako, da so bila potrebna le najnujnejša zemeljska dela in da so ohranili čim več okoliških dreves. S sprednje strani ponuja veličasten pogled proti Reki sv. Lovrenca in zalivu La Malbaie, okna z zadnje strani pa poudarjajo intimnost in mir gozdne jase. S premišljeno razporeditvijo prostorov in steklenih površin so optimirali tudi energijsko bilanco hiše tako pozimi kot poleti.

Vzdolž hiše, ob bočni strani, je plavalni bazen, obdan z drobnimi sivimi prodniki in lesenim podestom, ki ne preglasi arhitekture celote.

Lesena konstrukcija, umirjena barvna shema

Leseno konstrukcijo stavbe iz lokalno proizvedenega lesa s certifikatom FSC so izdelali v neposredni bližini, le nekaj kilometrov stran, in tudi izdelavo notranje opreme hiše so zaupali okoliškim obrtnim mojstrom. Fasadne in notranje lesene obloge so iz lokalnih drevesnih vrst, kot sta vzhodna cedra in bor, streha in fasada zgornjega nadstropja, ki je kot poudarjen kubus z zašiljeno streho postavljeno na pritličje, pa sta iz antracitno barvane pločevine. Kuhinjski pult je izdelan iz znamenitega quebeškega granita.

FOTO: Stéphane Brügger

Arhitekti in lastnika so želeli z nevtralno barvno paleto stavbe, tako zunanjosti kot interierja, ki je omejena na svetel les, črno, belo in odtenke sive, doseči občutek umirjenosti in povezanosti z okoliško naravo in pustiti dovolj prostora za izražanje osebnosti uporabnikov.

!!galerija!!


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE