Dekoracija se začne z izbiro barvne sheme in stila. So nam bližje naravni toni, na primer temno zelena barva zimzelenih iglavcev in rjavih storžev, barva zemlje in odtenki rjave ter sive ali praznično zlata, morda intenzivno rdeča v kombinaciji z zlatimi in črnimi detajli? Kaj pa stil? Nam je všeč prekipevajoč stil, poln barv, oblik in struktur ali smo bolj za minimalističen slog? Vse to upoštevajmo pri dekoriranju jedilne mize.
Če želimo vtis minimalističnega dekorja, lahko posežemo po prtu v svetlo sivem ali črnem odtenku, ki ga kombinirajmo s črnim servisom in priborom. Okrasne elemente dodajmo v temno rjavi in črni barvi, za popestritev pa izberemo dekoracijo iz zelenja, ki jo sami oblikujmo bodisi v venčke, ki jih položimo na prtiček, krožnik ali poleg pribora. Za bolj svečano piko na i dodamo zlate okraske.
Z rdeče zeleno kombinacijo ne moremo zgrešiti. Do kakšne mere bomo izpopolnili videz mize, je odvisno le od nas. Če smo ročno spretnejši, se lahko poigramo z mnogimi detajli. Zelene vejice položimo na sredino mize, okoli krožnikov ali celo pod njih. Naokoli razporedimo storže, okraske v perl, rdeči ali zlati barvi. Pribor in serviet povežemo s trakom v zlati barvi, poleg pa dodamo vejico zelenja ali manjši venček.
Če vam je bližje razkošnejši stil, priporočamo, da se omejite na največ tri barve, sicer bo vsega preveč. Mizo okrasite z vejicami zelenja, pribor pa povežite z zlatim trakom, ki ga dopolnite z zlatimi okrasnimi bunkicami, ki jih lahko razporedite po celotni jedilni mizi. Mednje dodajte manjša darila v zlatih tonih. Naj vas pri dekoriranju ne zanese preveč: ne pozabite pustiti na mizi dovolj prostora za hrano, ob kateri se boste družili z vašimi najbližjimi.