Na prvi pogled se zdi, da delovni otok, na katerem so lahko dodatna delovna površina, kuhališče in pomivalno korito, pod njim pa predali in omarice, sodi v veliko kuhinjo. Pa ni povsem tako, tudi v manjših kuhinjah si ga lahko omislite. Pomembno je, da je usklajen z velikostjo prostora in da ne omejuje funkcionalnosti ter gibanja po samem prostoru.
Po hitrem izračunu (če seštejemo standardnih 60 cm za niz pohištva ob steni, najmanj 90 cm širine, da se neovirano premikamo med omarami in otokom, ter pri širini otoka, ki je običajno 90 cm – lahko pa tudi 60 ali 120 cm – in še 90 cm na drugi strani) naj bi bil prostor širok približno 360 cm. Za nekoliko manjši delovni otok pa naj bi zadostovalo tudi 240 cm širine. Kuhinjski otok je lahko tudi razmeroma majhen, zlasti ko na njem ni kuhališča ali pomivalnega korita. Postane lahko podaljšek jedilne mize ali zgolj pomožna delovna in odlagalna površina.
Preden se odločimo za umestitev otoka v kuhinjo, je treba premisliti, kaj vse bo na njem, kateri elementi naj bi bili vgrajeni in ali je zanje dovolj prostora. Če si na delovnem otoku želimo tudi kuhališče in pomivalno korito, bomo potrebovali električno in vodovodno napeljavo ter prezračevanje. Ob tem ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bolje, da sta pomivalno korito in kuhališče v istem nizu (ne glede na to, ali je to na otoku ali ob steni), saj nam bo drugače kapljalo na tla. Poleg tega je treba upoštevati še, od kod prihaja svetloba in v katero smer je prijetno gledati med pripravljanjem hrane.
Otok je zelo primeren za hitre obroke, na primer za zajtrke, ali kuhanje v družbi. Zato se pogosto nadaljuje v barski ali zajtrkovalni pult, ki je lahko poravnan s kuhinjskim pultom ali nekaj centimetrov dvignjen. Zlasti v majhnem stanovanju se lahko nadaljuje v običajno jedilno površino in povsem nadomesti jedilno mizo. Pri tem moramo biti pozorni na višino dela otoka, ki je namenjen obedovanju. Če je visok 90 cm (ali celo več), bomo potrebovali višje stole. Zato je dobro, da je del za jedilno mizo nižji od preostalega dela otoka, na katerem pripravljamo hrano. Če pa je prostora nekoliko več, je vedno dobro imeti še ločeno jedilno mizo.