Setveni koledar

Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Interier

Na mize in stole so se prikradle barve

Kuhinje in jedilnice so v zadnjem desetletju prevzele osrednjo vlogo v naših domovih in pogosto tudi v družinskem življenju, v katerem se veliko dogajanja vrti okrog priprave hrane in druženja ob njej. Ker gre za odprte prostore, pogosto združene z dnevno sobo, je pohištvo za vse tri dele po slogu in videzu podobno oziroma usklajeno. Včasih celo tako, da se na prvi pogled niti ne loči, ali gre za kuhinjsko omaro ali bi jo morda lahko postavili kar v dnevno sobo.
Foto: arhiv podjetij
Foto: arhiv podjetij
18. 9. 2017 | 13:21
21. 10. 2024 | 23:12
4:43

Sodobne kuhinje so zasnovane tako, da med uporabo postanejo delavnice, po koncu dela pa je mogoče pripomočke in gospodinjske aparate hitro pospraviti in skriti za gladkimi površinami s skritimi ročaji ali brez njih.

V postavitvi kuhinjskih elementov ni sprememb, saj mora slediti vrstnemu redu priprave hrane oziroma ergonomiji. Še vedno zasledimo eno- ali dvoredno postavitev, v obliki črk L in U ter otočno. Ker je funkcionalnost na prvem mestu, je pri vsaki različici treba upoštevati funkcionalni trikotnik, ki mora biti optimalne velikosti. Hladilnik, pečica, mikrovalovna pečica, shrambna omara in drugi priročni izvlečni elementi so vgrajeni v visok sklop. Na sredini prostora se bohoti delovni otok, ki združuje pomivalni in kuhalni del.

Med novostmi pri kuhinjskem pohištvu je vrnitev furnirjev in masivnega lesa, ki naj bi bil obdelan čim bolj naravno in v mat izvedbi. Prevladujejo barve oreha, venge, sivorjavi zemeljski toni, znova so bolj priljubljene svetle vrste lesa, skoraj praviloma v povezavi z visoko sijajnimi površinami v vseh odtenkih bele barve, pa tudi slonokoščene, svetlo sive in barve bele kave. Prav tako najdemo precej črne in zamolklo vijoličaste barve.

Pri materialih je največji poudarek na možnostih, ki jih ponujajo nove tehnologije. Takšen primer so lasersko varjene laminatne površine brez vidnega roba. Delovne površine so lahko zelo debele ploskve (15 cm), podaljšane v noge, s katerimi se otok konča. Nasprotje temu so zelo tanke (le centimeter debele) delovne površine. Novost med materiali zanje je mleti kamen.

Veliko različnih možnosti ponuja steklo, ki ga nekateri proizvajalci uporabljajo za kuhinje. To pomeni, da so ličnice elementov iz kaljenega stekla, vloženega v aluminijast profil. Steklo obdelujejo na najrazličnejše načine: barvajo ga, oblepijo s potiskano folijo ali poslikave tiskajo neposredno nanj.

V kuhinsko-jedilni ambient spadajo tudi jedilne mize in stoli. Na sejmu v Milanu je vsako leto na ogled množica novosti. Če smo lahko lani občudovali masivne lesene kose, pa so se tokrat na mize in stole prikradle barve. Oblikovalci so prikazali več različnih možnosti, kako jih umestiti na ta dva kosa pohištva. Klasična, že mnogokrat videna kombinacija je oblazinjeno sedalo in naslonjalo stola v barvi, na primer rdeči, modri, zeleni. Druga možnost je več barv na enem stolu. Na primer v obliki pik ali črt, kakor so si zamislili pri italijanskem Salettiju in nekako sledi modnim trendom. Še izvirneje so stol obarvali pri podjetju Blä Station, spodnje dele nog stola, ki je sicer bel, so namreč odeli v flourescentne odtenke, vsako nogo v drugega. Pri podjetju Eumenes, ki se je prvič predstavljalo v Milanu, so za stole uporabili umetni material, ki je sicer namenjen za notranjost avtomobilov. Oblikovalka Paola Navone ga je združila v kompozit z mletim lesom in iz njega zasnovala sedalo stola, ki mu je dodala vzorce s tkanin.

Obujanje starih oblikovalskih ikon je ena od letošnjih zapovedi. Pri Zanotti so tako javnost znova spomnili na štiribarvno mizo Macaone, ki jo je leta 1985 za kolekcijo Zabro oblikoval Alessandro Mendini.

Na splošno pri mizah še vedno največ pozornosti vzbujajo zanimivo oblikovana podnožja, pri stolih pa tako noge kot sedala in naslonjala, izvirnosti tu res ne manjka. Prav tako je opazen trend uporabe istih kosov pohištva za notranje in zunanje prostore.

 

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine