Prizor me je presenetil, ker se je pod kreacijo »podpisala« moja mama, ki do takrat ni kazala kakšnega posebnega nagnjenja do ustvarjanja takšnega namiznega okrasja. Da ne bo pomote – na naši mizi je že od nekdaj vedno prt, prazniki gor ali dol, v vazici vsaj en cvet ali zelena vejica, za praznike pa nikoli nismo jedli z »navadnih« krožnikov, ampak je mama na mizo vedno postavila servis iz porcelana z nežno zlato obrobo, ki ga je hranila (pravzaprav ga še vedno) za posebne priložnosti. Tudi prtički s prazničnim motivom so se v drugi polovici decembra običajno znašli na naši mizi, posebnih dekoracij pa na njej res ni bilo.
Če našo mizo primerjam s tistimi, ki jih lahko v teh dneh videvamo v različnih revijah, si ne morem kaj, da ne bi pomislila – pa saj na njih komaj ostane še kaj prostora za hrano, tako polne so vsega okrasja. Ampak okusi so različni, nekaterim, tudi meni, je všeč manj, drugi prisegajo na več, vsem pa nam je skupno, da radi sedemo za praznično pogrnjeno in obloženo mizo.
Ko gre za praznično okrasitev mize, je dovoljeno vse, smernice niso zacementirane, nasprotno, zelo ohlapno so začrtane, je prepričana Zoja Bevc iz podjetja Popolna dekoracija: »Lahko se odločimo za tradicionalno rdečo z dodatkom zelene, lahko pa uberemo čisto drugo smer in na mizo postavimo okrasje v rožnati in oranžni barvi. Nič ni več tradicionalno zapovedano, pomembno je le, da ima praznični pridih.«
Sogovornici so bolj pri srcu preproste dekoracije, iz katerih je že na prvi pogled razbrati, da je tisti, ki jih je ustvarjal, v njih pustil delček sebe: »Osebna nota je tista, ki da piko na i vsaki stvari. Razmislimo o detajlih, majhnih pozornostih za tiste, ki jih nameravamo povabiti za mizo. To je lahko domiselno oblikovana in ročno izdelana vizitka z imenom, denimo, ki daje gostu čutiti, da je v mojem domu resnično dobrodošel. Ali pa trije piškotki na ličnem podstavku, še zlasti če smo jih spekli sami.« Če nismo vešči peke slaščic, pobrskajmo po omari s sladkarijami, gotovo bomo našli vsaj čokoladni bonbon, tudi ta bo dosegel svoj namen.
Sliši se preprosto, in ko človek opazuje drugega pri delu, je tudi videti preprosto. Le malce domišljije je potrebne. No, tu se pri marsikom zatakne, tudi pri meni. »Na svetovnem spletu najdemo tisoč in eno idejo za praznično dekoracijo mize, od najbolj zahtevnih do najbolj preprostih, za katere bomo vse potrebno našli doma, v shrambi ali na vrtu oziroma v bližnjem parku, če živimo v mestu. Vsekakor je priporočljivo kreativno iskati znotraj tistega, kar imaš na dosegu rok. Malodane vse ideje, ki jih je mogoče izbrskati na spletu, brez večjih težav uresničimo s priborom, ki ga imamo v predalu, posodo, podstavki in podobnimi drobnarijami, ki smo jih morda že pred časom pospravili v klet,« pojasni Bevčeva.
Da ljudje cenijo preproste rešitve, se strinja tudi Karolina Kovše, aranžerka iz Merkurja: »Tradicionalno okrašena praznična miza je bolj polna, bogata, na njej je veliko vsega v rdeče-zeleno-zlati kombinaciji. A paziti je treba, da ni vsega preveč. Opažam, da ljudi letos bolj pritegnejo minimalistične dekoracije, ki so lahko izdelane tudi iz naravnih materialov. Borove vejice, denimo, ali storži. Na mizo postavimo še figurico jelenčka in voščilnico v lesenem okvirju za vsakega gosta, pa bo že dovolj.« Police trgovin se v teh dneh šibijo pod takšnimi in drugačnimi okraski iz različnih materialov, ki jih lahko uporabimo za praznično dekoracijo mize. Kateri material izbrati je odvisno od tega, za katero barvno kombinacijo smo se odločili, pravi Kovšetova: »V moderno kuhinjo oziroma jedilnico se zelo dobro poda kombinacija bele, srebrne in turkizne barve, a takšna miza naj bi bila zelo minimalistično okrašena. Nanjo zato poleg krožnikov z nežnimi, ne preveč vpadljivimi poslikavami ali celo brez njih, jedilnega pribora in kozarcev spadajo različni dodatki iz umetnih materialov, denimo prostostoječe smrekice, barvne svečke v stekleni posodi ali zgolj nekaj bunkic.« Kombinacija bele, srebrne in turkizne barve je sicer po njenih besedah letos zelo priljubljena, medtem ko je lani prevladovala kombinacija vijoličaste in srebrne.
Tudi Milan Cizl iz podjetja E-stil ugotavlja, da se trendi v dekoriranju letos niso bistveno spremenili, da je dovoljeno tako rekoč vse: »Vedno se najdejo izjeme, ki jim je klasika dolgočasna in iščejo kaj bolj drznega. Letos, denimo, smo zaznali kar nekaj zanimanja za trendovske pogrinjke v črni in čokoladni barvi, kar bi bilo še pred nekaj leti skoraj nezaslišano.«
Tistim, ki radi eksperimentirajo in si vsako leto omislijo nove prte, prtičke in druge dodatke za praznično dekoracijo mize, potem pa ne vedo, kaj bi z njimi storili, in jih pospravijo v predal, ne da bi jih še kdaj uporabili, svetuje, naj razmislijo o pogrinjkih za enkratno uporabo: »Prtički, denimo, so izdelani iz posebno obdelanih celuloznih vlaken, vendar se na videz in otip skoraj ne razlikujejo od bombažnih.« Po uporabi jih preprosto skurimo. »Različni dekorativni izdelki, podstavki, tudi domiselno oblikovani krožniki, pa so izdelani iz razgradljivih polimerov, zato jih lahko odvržemo na kompost,« dodaja sogovornik.