
Pri tem običajno velja načelo kuhinjskega delovnega trikotnika, za katerega je značilno, da vsota razdalj med tremi ključnimi delovnimi območji (kuhališčem, pomivalnim koritom in hladilnikom) ne presega 6,6 metra.
Kaj in kako bodo postavljeni kuhinjski elementi, je odvisno tudi od prostora, odmerjenega kuhinji. V dobro organizirani kuhinji se ne glede na velikost prostora izoblikujejo štirje centri: priprava in hramba hrane, kuhanje in peka, priprava hrane za prenos na mizo oziroma serviranje ter pranje in shranjevanje posode. Dobro je, da priprava in hramba hrane potekata v okolici korita, najbolje med njim in kuhalno ploščo ter pečico. Serviranje pa v okolici pečice in kuhalne plošče. Prav tako je priporočljivo, če prostor dopušča, da so visoke kuhinjske omare, vgradni hladilnik, pomivalni stroj in pečica, vzdolž enega zidu, tako da je vse drugo lahko zbrano na kuhinjskem otoku.
Možnosti za opremo kuhinje je veliko. Nekaj primerov sodobnih kuhinj predstavljamo na fotografijah, še več praktičnih poudarkov pri opremi kuhinje pa najdete v naši tiskani izdaji priloge Deloindom, ki je izšla 21. septembra 2011.