Praznična miza: Porcelan, sveče in dobra hrana

13. 12. 2019 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: arhiv podjetja Merkur, Grega Eržen

novoletna dekoracija, praznična dekoracija, pogrinjki, praznična miza

Vonj po domačih piškotih, lepo pogrnjena miza in prijetna osvetlitev – tako si predstavljamo vzdušje, ki bo v teh decembrskih dneh vladalo v marsikaterem domu.

K okrašeni smrečici sodi tudi lepo pogrnjena miza, še zlasti če boste gostili prijatelje in sorodnike. Čeprav ima pri praznični večerji glavno vlogo druženje ob hrani, k dobremu razpoloženju pripomore tudi lepo pogrnjena miza. Pozanimali smo se, kakšni so letošnji trendi na tem področju.

»Obstaja veliko načinov, kako pripraviti praznično mizo in s tem narediti božično in silvestrsko večerjo posebno. Z elegantnim porcelanom se boste odmaknili od vsakodnevne klasike. Imejte pripravljene vsaj tri različne krožnike: plitve, globoke in desertne. Ob krožnikih boste naredili velik vtis tudi z lepo oblikovanim jedilnim priborom. Poseben čar vedno dodajo izbrani kozarci. To pa pomeni, da moramo imeti za vsako pijačo drugačnega: kozarec za vodo, kozarec za peneče se vino, kozarec za rdeče vino, kozarec za belo vino, kozarec za aperitiv,« odgovarja Lidija Rakuša, direktorica marketinga v podjetju Merkur, na vprašanje, kaj ne sme manjkati pri pogrinjkih, ko pripravljamo večerjo v prazničnih dneh. Slovesno pogrnjeni mizi dajo poseben poudarek dekorativni dodatki, kot so sveče in svečniki, praznično obarvan prt in namizni tekač. »Pomembno je, da ste pri pripravi pogrinjka ustvarjalni, saj s tem gostom sporočate, koliko vam pomenijo ti trenutki druženja z njimi,« še poudarja.

PREBERITE ŠE: Praznična miza: Kanček domišljije in ustvarjalna žilica 

Kaj torej pravijo smernice na tem področju? »Trendi zapovedujejo, da se dekoracija na praznični mizi ujema s preostalo dekoracijo v prostoru in se tako dopolnjujeta. Zato smo tudi v Merkurju prvič letos pripravili celostno ponudbo praznično pogrnjene mize, ki je povezana z novoletnim prazničnim programom. Na voljo je v štirih različnih temah, s katerimi smo zajeli vse barve letošnjih trendov. Od božične klasike rdeče, zlate, bele do nežno rožnate in hladno modre, za najdrznejše pa je kombinacija rdeče, rožnate in barve jajčevca,« pojasnjuje Lidija Rakuša.

Odtenki nežne rožnate barve v kombinaciji z zlato prevladujejo pri tematiki, ki so jo poimenovali Pridih romance, vse skupaj pa dopolnili s pogrinjkom iz lesa. Pri temi Ledena fantazija so skombinirali belo z dodatki modre in srebrne. V tem kontekstu so jedilni servis in pribor v klasični beli in srebrni barvi, kozarci za vino in vodo pa z učinkom milnega mehurčka. Tako urejeno mizo so popestrili s srebrnimi pogrinjki in svečami, ki v tem času ne smejo manjkati na mizi. »Prazničnemu pogrinjku smo dodali srebrn ginkov list, ki je lahko servirni krožnik ali pa le dekorativni element,« še pravi sogovornica.

PREBERITE ŠE: Praznična miza za šest: Razkošje slovesnosti


Kakor pove že samo ime tematike okrasitve Žametno razkošje, ta obsega paleto različnih barv. Osnova je bel jedilni servis, po­stavljen na steklene servirne krožnike z zlato obrobo. Zraven se lepo podajo črn jedilni pribor in kozarci z zlato obrobo. Vse skupaj pa so razporedili na zlat mrežast pogrinjek. Podobo zaokrožijo svečniki različnih barv od rožnate in vijoličaste do črne.

Tematika z imenom V objemu božiča predstavlja klasično okrasitev, v kateri prevladujeta rdeča in zlata barva. »Tako smo uporabili jedilni servis iz porcelana v beli barvi z rdeče-sivim vzorcem. Kozarci za vino in penino so klasični, medtem ko je jedilni pribor zlat. Pri klasiki ne gre brez rdečega prta, prav tako ne brez svečk in svečnikov, za to priložnost smo izbrali zlate svečke z vgraviranim vzorcem ter rdeče-zlate svečnike,« je povedala sogovornica.

Novoletni pogrinjki so lahko razkošni, končni videz pa naj bi bila lepo in slovesno pogrnjena miza. Pomemben pa je tudi prvi vtis, ko gostje vstopijo v naš dom. Za to lahko poskrbimo še z drugimi detajli: z ambien­talno svetlobo, dišavami in glasbo. Svetloba naj bo pridušena, manjkati ne smejo sveče za slovesen pridih. Vonj po hrani lahko popestrimo z dišavami, ki se podajo k večerji in priložnosti.

PREBERITE ŠE: Pozabite na popolnost, raje uživajte

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE