Sejma Ambient Ljubljana in Dom plus: Od pohištva do montažnih hiš

7. 11. 2018 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: arhiv Gospodarskega razstavišča, A. Z.

Gospodarsko razstavišče, pohištveni sejem, Sejem Dom plus, sejem ambient

Danes na Gospodarskem razstavišču odpirata vrata sejma Ambient Ljubljana in Dom plus, na katerih sodeluje 234 podjetij. Obiskovalci si do nedelje, 11. novembra, lahko ogledajo ponudbo pohištva in notranje opreme, stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš. Poleg podelitve nagrad najboljšim so pripravili pester obsejemski program razstav in predstavitev ter brezplačna svetovanja in predavanja neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Ensvet – Eko sklada.

Poleg redne sejemske ponudbe je organizator Gospodarsko razstavišče poskrbel za številne spremljevalne prireditve, ki bodo pritegnile pozornost obiskovalcev.       

Predstavitev mladih oblikovalcev      

Tokrat so pripravili že 9. razstavo in borzo oblikovanja Top ideje, na kateri sodeluje 24 mladih oblikovalcev in arhitektov. Gre za pobudo Gospodarskega razstavišča, ki z borzo oblikovanja mladim ustvarjalcem omogoči brezplačno javno predstavitev njihovega dela ter hkrati vzpostavlja dialog med oblikovalsko stroko, proizvajalci pohištva in končnim uporabnikom. Posebni gost letošnje razstave Top ideje je uveljavljeni slovenski industrijski oblikovalec Janez Mesarič, ki je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, trenutno pa deluje v oblikovalskem studiu Mashoni. Njegovo delo je povezano zlasti s produktnim oblikovanjem in razvojem blagovnih znamk. Med drugim je na njegovo pobudo nastala blagovna znamka Ribrand, v kateri skupaj z oblikovalkama Mašo Majce Mesarič in Petro Bukovinski iz studia Mashoni ter Rokodelskim centrom Ribnica nastajajo dizajnerski leseni izdelki. Prav tako se ukvarja z razvojem lastne znamke svetil.       

 Zbiratelj in restavrator Jurij Rihar pri restavriranju kultnega pohištva ThonetRestavrirano pohištvo Thonet      

V dvorani Kocka je na ogled restavrirano kultno pohištvo Thonet. Pravzaprav si lahko ogledate kar nekakšno sejemsko delavnico, na kateri bo strastni poznavalec, zbiratelj in restavrator Thonetovega pohištva mojster Jurij Rihar ročno pletel sedežne mreže in poliral pohištvo s polituro šelak, kakor so delali nekoč.       

Michael Thonet (1796–1871) velja za enega največjih industrijskih inovatorjev 19. stoletja in pionirja pohištva iz krivljenega lesa, ki je to tehnologijo tudi patentiral. Skupaj s sinovi je v petdesetih letih 19. stoletja tako izpopolnil tehnologijo kuhanja in krivljenja lesa, da je na Dunaju zasnoval proizvodnjo pohištva iz njega. Podjetje Thonet, ki velja za najstarejšo industrijsko pohištveno blagovno znamko, še danes deluje na Dunaju.       

Predstavitev posebnega gosta      

Letošnji posebni gost sejma je družinsko podjetje Twils iz Italije, ki ima že več kot 20 let izkušenj z obrtniškim delom, šivanjem oblazinjenih postelj, dodatkov in posteljnine. Ime podjetja Twils je akronim začetnic imen Tiziano, Wilma, Luisella in Simone Canieletto, štirih bratov in sester, ki jih združujejo strast, strokovnost in ustvarjalnost. Na sejmu v dvorani Kocka – A2 je na ogled postelja Attica iz njihove nove kolekcije Emporio & Camaleo.       

Kako do cenejše vstopnice
Redna vstopnica za oba sejma stane 9, znižana 7 evrov. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog, v katerem so program sejma, razstavni program po dvoranah, seznam razstavljavcev in druge sejemske vsebine. Posebna vstopnica happy hour stane 5 evrov, velja od srede do petka med 12. in 16. uro, v soboto in nedeljo pa od 16. ure do zaprtja sejma.

Prihodnost je v lesu      

»Les je eden najpomembnejših naravnih virov in za Slovenijo brez dvoma najbolj perspektiven material, saj je to edina surovina, ki je imamo v izobilju,« pravijo na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in dodajajo, da les v svetu doživ­lja preporod in postaja material prihodnosti, saj je do okolja prijazen, obnovljiv in razgradljiv. V preddverju Kupole je oddelek za lesarstvo velik del svojega razstavnega prostora namenil uspešnim diplomantom in magistrantom, ki so po koncu študija stopili na samostojno podjetniško pot. Predstav­ljeni so njihova dejavnost in tudi nekateri izdelki, poleg tega pa raziskovalna dejavnost posameznih kateder in raziskovalnih skupin. »Vse, kar boste videli, priča o tem, da je mlada in ambiciozna ekipa sodelavcev na oddelku za lesarstvo odločena sodelovati pri doseganju enega (naj)pomembnejših strateških ciljev v naši državi – lesarstvo spet postaviti na mesto, ki si ga ta panoga zasluži.«       

Sodobno poljsko oblikovanje      

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi razstavo sodobnega poljskega oblikovanja Design made in Poland, izbor vsakdanjih predmetov, ki jih določajo kakovost oblikovanja, ergonomija, estetika, funkcionalnost in izvirnost. »Design made in Poland je mednarodni projekt festivala Lódź Design, namenjen promociji poljskega oblikovanja doma in v tujini ter podpori poljskim blagovnim znamkam na mednarodnih trgih. Strokovna komisija je skrbno izbrala 40 blagovnih znamk, ki so osredotočene na industrijsko oblikovanje, pohištvo, modo in tekstil. Vse se zanimajo za sodelovanje s tujimi distributerji in iščejo nove poslovne partnerje. V okviru projekta se tako predstavljajo velike in izkušene blagovne znamke, ki sodelujejo s priznanimi poljskimi oblikovalci, pa tudi manjša podjetja, za katera je oblikovanje pomemben element ustvarjanja blagovne znamke in razvoja, in najmanjše delavnice, v katerih dela samo nekaj ljudi,« so zapisali organizatorji sejma Gospodarsko razstavišče. Poljska je po navedbah Gospodarskega razstavišča šesta največja proizvajalka in četrta največja izvoznica pohištva na svetu, njihovi najpomembnejši kupci so države zahodne Evrope, do leta 2030 pa si je zadala cilj krepitve položaja vodilnega evropskega izvoznika.       

 Oblikovanje, ki prihaja iz slovenskih podjetij, pritegne največ pozornosti.Brezplačna predavanja in svetovanje      

Vse dni sejma poteka za obiskovalce tudi brezplačno svetovanje neodvisnih strokovnjakov Mreže Ensvet – Eko sklada in Gradbenega inštituta ZRMK. V preddverju dvorane Kupola strokovnjaki GI ZRMK vsak dan od 11. do 18. ure svetujejo o sodobni gradnji, prenovi hiš in stanovanj, zdravem bivalnem okolju in opremi doma. Z njimi se je mogoče pogovoriti o izvedbi načrtovanih naložb, kot so energijska prenova, menjava stavbnega pohištva, izvedba prezračevalnih sistemov ali opremljanje posameznih prostorov. Na voljo so tudi brezplačni nasveti arhitektov, statikov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov.       

Prav tako imajo strokovnjaki GI ZRMK vse dni sejma od 10. ure do 18.45 predstavitve in predavanja v zvezi z gradnjo in prenovo v skoraj ničenergijskem standardu, energijsko optimizacijo stavb, celovito energijsko prenovo stavb, s sodobnimi sistemi ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, z zdravim bivalnim okoljem, kar vključuje preprečevanje vlage in plesni ter kakovost notranjega zraka, različnimi primeri gradenj hiš, izbiro oken in vrat ter njihovo vgradnjo in neporušnimi metodami preiskav – georadarjem, termografijo in testom zrakotesnosti.       

Obiskovalci sejma lahko vsak dan prisluhnejo predavanjem Mreže Ensvet – Eko sklada, slovenskega okoljskega javnega sklada. Različni strokovnjaki bodo na predavanjih osvetlili teme, kot so energijska sanacija starejših hiš, preprosti energetski ukrepi za zmanjšanje rabe energije pri ogrevanju, ekonomika energentov za ogrevanje in dobe vračanja investicij, vzroki za nastanek plesni v stanovanju in njeno odpravljanje, nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada za občane, energijska sanacija fasade in subvencije Eko sklada, sodobne kurilne naprave na fosilna goriva, zakaj moramo biti po sanaciji oken in fasade pozorni na prezračevanje, vrste izolacij in pomembnost detajlov, stavbno pohištvo, kdaj je zunanji zrak lahko kakovosten ter kdaj je notranji zrak zdrav in primeren za bivanje, vpliv oken na osvetlitev in energetsko bilanco stavb, gradnja nove hiše, praktične izkušnje pri investiciji v malo sončno elektrarno po sistemu samopreskrbe, kako sanirati objekt skoraj zastonj, sodobna vgradnja oken in vrat, toplotna zaščita zunanjih sten stavbe s pomočjo nepovratnih finančnih spodbud in kreditov Eko sklada.       

Nagrade za najboljše
Gospodarsko razstavišče vsako leto po izboru različnih komisij podeljuje nagrade: Top 5 za najboljše med Top idejami in nagrado Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) za oblikovalske presežke. »Z nagradami želijo poudariti pomen oblikovanja, ki je ključna sestavina vsakega izdelka. Prav kreativno oblikovanje je tisto, ki naredi izdelek edinstven, neponovljiv in zato prepoznaven,« so zapisali organizatorji sejma. Podelitev nagrad bo danes ob 13. uri v dvorani Galerija, letošnje nagrajence bomo predstavili na naši spletni strani.

Vzorčni primeri gradnje in gradbenih materialov ter kulturna dediščina      

Dogajanje na sejmu so popestrili tudi s predstavitvami vzorčnih primerov gradnje (klasično zidane in montažne gradnje), različnih toplotnih izolacij in sistemov toplot­ne zaščite fasad, stropov in streh, notranjih barv, sodobnih strešnih oken in posebnih grelnikov sten, ki so primerni za starejše hiše ali stanovanja.       

Na ogled je tudi razstava različnih toplotnih materialov in barv, ki je plod dela študentov Fakultete za dizajn, njihovih predavateljev in Gradbenega inštituta ZRMK.       

Na ploščadi Fontana je na ogled baročni zvonik, krit s skodlami, ki jih je ročno izdelal mojster Bojan Koželj iz Stahovice. Razstava je posvečena letu 2018, ki je v znamenju evropskega leta kulturne dediščine.       

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE