Ureditev mize oziroma pogrinjka je dobro načrtovati vnaprej in pravočasno poskrbeti, da imate vse, kar potrebujete. Pomembno je, da veste, koliko jedi boste pripravili in kako formalen bo obrok, saj boste temu prilagodili pogrinjek ter izbor barv in dekoracije. V teh dneh naj bo s pridihom božično-novoletnih praznikov. Z zlato, rdečo in zeleno, ki sodijo med klasiko novoletnih praznikov, ne morete zgrešiti, prav tako ne s pasteli in naravno dekoracijo, ki se spogleduje s skandinavskim oblikovanjem.
Ste se že kdaj znašli pred lepo pogrnjeno jedilno mizo, na kateri je bilo toliko kosov pribora, da vam ni bilo jasno, kaj boste jedli s čim? Postavitev jedilnega pribora je odvisna od obroka, koliko hodov boste imeli in kakšna bo hrana. Lahko je slovesna večerja, pa boste uporabili le nekaj običajnih kosov: vilice in nož za predjed, žlico, vilice in nož za glavno jed ter desertno žličko.
Pri priboru velja pravilo, da ga postavite na levo in desno stran od krožnika ter nad njim. Na levi strani so vilice, na desni pa najprej z rezilom proti krožniku obrnjen nož, poleg njega pa žlica. Na zgornji del, nad krožnik, postavite pribor za desert, in sicer najprej vilice, nato žličko. Če pripravljate obrok z več hodi, potrebujete več kosov pribora, a največ tri na levi, štiri na desni in dva na vrhu krožnika.