
»Ko celostni pristop k bivanju postane prefinjena, a nujna pot oblikovanja, kuhinja znova potrjuje svojo osrednjo vlogo, za seboj pa pušča bolj zasebno in znano identiteto, da se odpre in prepleta z drugimi konteksti. Kuhinja postaja prizorišče novih oblik druženja, izkušenj in praks, ki so bili tradicionalno v drugih prostorih. Tako iz strogo fizičnega kot tudi s simbolnega vidika se kuhinja spreminja v slojevit ’hipersvet’,« so zapisali na sejmu Salone del Mobile v Milanu.
Kuhinja prevzema značilnosti prostora v nastajanju, nekakšne platforme, ki kameleonsko povezuje različne vidike življenja (osebno, družbeno, formalno, neformalno, delo, prosti čas) in kjer so hkrati meje vse bolj zabrisane. Podobno se dogaja tudi v drugih prostorih naših domov.
»Kuhinja je postala odprt prostor, ki vabi k druženju in skupni rabi, ki ceni ljudi, odnose, čas in naš tempo življenja. Kot tak je bil na novo definiran kot modularen, dinamičen prostor, povezan z drugimi bivalnimi prostori naših domov. Naloga oblikovalca je torej, da ustvariti eno samo estetsko in konceptualno nit, ki vodi oblikovanje pohištva v različnih bivalnih prostorih: od vsestranske kuhinje, udobja dnevne sobe do funkcionalnosti domače pisarne.«
Trajnost in ’pametna kuhinja’ so tudi v letošnjem letu besede, ki jih oblikovalci in ponudniki pogosto uporabljajo ob predstavitvah novih kuhinj, gospodinjskih aparatov in drugih tehnologij v tem prostoru. Vprašanja, kot so, koliko se je okoljski odtis proizvodnje, pakiranja in logistike gospodinjskih aparatov zmanjšal, koliko recikliranih materialov se uporabi ne le v embalaži, ampak tudi v izdelkih, za koliko se je življenjska doba izdelkov podaljšala, ali se lahko podaljša in kaj se zgodi z njimi, ko jih zavržemo, so tista, na katera si kupci želijo dogovorov ob nakupu novih kuhinj.
Na videz so kuhinje ogromne z veliko odprtih in zaprtih shranjevalnih površin, različno oblikovanimi in na vse mogoče načine umeščenimi delovnimi otoki. V visokih omarah se skrivajo številne shranjevalne površine, ki omogočajo, da je vse popravljeno na čim bolj funkcionalen način. Barvna lestvica se giblje okrog črne, sive, bele, naravnih odtenkov lesa. Občasno se v kuhinjo prikradejo odtenki pastelno zelene, nežno rožnate ali celo vijoličaste barve. Za popestritev so rebraste strukture, naravni kamen, marmor.
V zadnjem desetletju smo na novo odkrili zunanje prostore in bivanje na njih. Tako je skoraj obvezno prepletanje notranjosti z zunanjostjo. V letnem času, ki prihaja, je aktualno življenje na vrtovih, terasah in urbanih balkonih. »To ni privilegij za nekaj srečnih, ampak pravi način življenja: v nenehnem iskanju boljšega življenja, bivanje na prostem predstavlja dodatno dimenzijo dobrega počutja. To je način, da izkusite vsakdanje življenje bolj umirjeno in v harmoniji s planetom. In na to področje se je pohištvena industrija najbolj osredotočila z inovacijami, raziskovanjem materialov in izpopolnjevanje proizvodnih tehnik,« še pravijo na sejmu. In to velja tudi za kuhinjo, kjer je lahko izziv za oblikovalce definiranje novih pristopov, oblik in funkcionalnosti za izboljšanje izkušnje kuhanja v kuhinji in na prostem.