Do leta 2020 dva tisoč novih najemnih stanovanj

Stanovanjski sklad RS je v torek v Ljubljani na zaključni slovesnosti ob 25. obletnici sklada predstavil tekoče projekte in načrte za prihodnost. Cilj sklada do leta 2020 je izgradnja 2000 novih najemnih stanovanj, vizija do leta 2050 pa je, da bi imel sklad 10.000 javnih najemnih stanovanj, je pojasnil direktor sklada Črtomir Remec.

V zadnjem letu, letu, ko je sklad dejansko dopolnil 25 let, so se po Remčevih besedah na skladu posvetili intenzivnemu delu. Po 13 letih so z gradnjo še zadnjih štirih blokov uspeli dokončati sosesko Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani.

Z optimizacijo projekta in gradnje so prišli do ciljne cene vseh stroškov gradnje okoli 1600 evrov za kvadratni meter, kar je omogočilo, da so stroškovno najemno ceno postavili pri 6,5 evra za kvadratni meter. Razpis, na katerem so v najem ponudili 102 stanovanji, se je zaključil prejšnji teden. Najemniki se bodo začeli vseljevati v februarju.

Povpraševanje je preseglo ponudbo, saj so stanovanja razdelili slabi polovici prosilcev. "To kaže, da je potreba po najemnih stanovanjih za sprejemljivo dostopno ceno še kako velika," je dejal Črtomir Remec. Ob tem je dodal, da bo treba v ostalih mestih po državi stanovanja zgraditi po še nižji ceni.

700 novih stanovanj v soseski Novo Brdo

Ker je v Ljubljani tako veliko povpraševanje, so se v partnerstvu z ljubljanskim občinskim stanovanjskim skladom še toliko bolj zavzeto lotili priprav na gradnjo soseske Novo Brdo. "Tam bo skoraj 700 novih stanovanj in to bo nekaj, kar bo predstavljalo malo večji obliž na stanovanjske rane," je poudaril Remec.

Gradnjo Novega Brda je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je poudaril, je namreč samo v sodelovanju občinskih skladov z republiškem mogoče reševati problem tolikšnega povpraševanja oz. potreb. Ob tem se je dotaknil zadnjega razpisa občinskega sklada, ko so prejeli 3200 vlog, od tega 2800 popolnih, za 350 stanovanj. Župan 'najlepšega mesta na svetu' je ob tem ocenil, da se število upravičencev vsako leto povečuje.

Projekt Novo Brdo je v fazi projektiranja in pridobivanja gradbenega dovoljenja, po načrtih bodo gradnjo začeli poleti. Vrednost projekta ocenjujejo na 72 milijonov evrov.

110 stanovanj v stanovanjski skupnosti za mlade na Gerbičevi

Sklad ima sicer med načrti v Ljubljani tudi gradnjo stanovanjske skupnosti za mlade na Gerbičevi. Tam bo do 110 stanovanj, projekt je v fazi projektiranja in pridobivanja gradbenega dovoljenja. Gradnja bo predvidoma stekla v začetku leta 2019.

Nova stanovanja tudi v Mariboru in Kranju

Smele načrte ima tudi v Mariboru in Kranju. V Mariboru je projekt izgradnje soseske Pod Pekrsko gorco, tam bo 350 novih najemnih stanovanj, v fazi projektiranja in pridobivanja gradbenega dovoljenja. Z gradnjo soseske, ta je ocenjena na 38 milijonov evrov, bodo začeli konec leta.

V Kranju bo v okviru soseske Ob Savi na voljo 200 novih najemnih stanovanj. Trenutno se dela občinski podrobni prostorski načrt, če bo ta sprejet še letos, se bo gradnja začela prihodnje leto.

Remec verjame, da bo sklad s projekti, ki jih načrtuje, uspel uresničiti vizijo - do leta 2020 izgradnja 2000 novih stanovanj, do 2050 pa naj bi imel sklad v fondu 10.000 javnih najemnih stanovanj. Vrednost vseh projektov izgradnje stanovanj do leta 2020 je ocenjena na 150 milijonov evrov.

30 milijonov evrov za sofinanciranje zagotavljanja javnih najemnih stanovanj

Poleg novih stanovanjskih sosesk bodo s sredstvi sklada v višini 30 milijonov evrov v programu sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanj v letih 2016 do 2020 pridobili do 500 novih najemnih stanovanj. Upravičeni prosilci so lokalne skupnosti, javni nepremičninski skladi in neprofitne stanovanjske organizacije, trenutno je prejetih 11 vlog za pridobitev do 420 javnih najemnih stanovanj.

V programu sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše v letih 2017 do 2020 bo s sredstvi sklada v višini 15 milijonov evrov pridobljenih do 250 enot, namenjenih bivanju in oskrbi starejših oseb v domovih za ostarele, oskrbovanih stanovanjih in centrih dnevnega varstva starejših oseb.

Sklad bo poleg tega namenil 15 milijonov evrov za nakup stanovanj, stanovanjskih stavb in zemljišč, primernih za večstanovanjsko gradnjo na območju mestnih občin v celotni Sloveniji.

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je poudarila, da želijo na ministrstvu s stanovanjsko politiko izboljšati dostopnost do vseh vrst stanovanj in zagotoviti primerne finančne pomoči pri uporabi stanovanj tistih, ki stroškov ne zmorejo plačevati sami.

"Prizadevati si tudi izboljšati pogoje za upravljanje stanovanjskih stavb in spodbujati boljšo kakovost stanovanj in bivalnega okolja. In te cilje zasledujemo z zglednim sodelovanjem z republiškim stanovanjskim skladom," je poudarila.

Pomemben cilj stanovanjske politike je doseči ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po stanovanjih, in sicer tako, da bo zagotovljeno zadostno število stanovanj za nakup ali najem, je dejala ministrica in dodala, da je treba z ustrezno stanovanjsko oskrbo prispevati k varstvu družine, starejših in invalidnih oseb ter drugih ranljivih skupin prebivalstva.

"Razvoj stanovanjske politike se mora in se bo nadaljeval," je sklenila ministrica Majcnova.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE