Arhitekturni izziv: Bolj odprta mansarda

Obnove mansard so dandanes čedalje bolj številne. Vedno več mladih družin se odloča, da spet zaživijo pod isto streho s svojimi starši, kar je seveda dobro tako za družinski proračun kot družbo samo. V tokratnem arhitekturnem izzivu smo načrtovali eno takih mansard.

Problem

Mlada družina načrtuje prenovo mansarde, za katero si želijo, da bi bila bolj funkcionalna, da bi bili glavni bivalni prostori med seboj povezani in da bi v sicer zelo svetel prostor, obrnjen na jug, spustili še zahodno sonce. Za to, da bi povezali kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, so pripravljeni prestaviti kopalnico, razmišljajo tudi, da bi zunanjo steno v kopalnici in delno v dnevni sobi premaknili za 90 cm navzven.

Rešitev

Premik stene oziroma gradnja prizidka se nam ne zdita smotrna. Obseg del in stroški, povezani z njimi, bi bili preveliki in z vidika pridobljene kakovosti (manj kot tri kvadratne metre površine, kjer ne bi bilo stojne višine) ne upravičijo posega. Predlagamo, da se dnevna soba in kopalnica vseeno povežeta v večji bivalni prostor. Kuhinjo smo zaradi obstoječih inštalacij umestili v bližino nekdanje kopalnice in jo podaljšali v nekdanjo dnevno sobo. Razdeljena je na višji niz omar – s hladilnikom, pečico in omaro za shranjevanje živil, ter nižji del s kuhališčem in pomivalnim koritom. Omare, ki ločujejo hodnik od bivalnega dela niso nujne, zagotavljajo pa dodaten shranjevalni prostor. V predelu nove kuhinje smo poleg obstoječega kopalniškega predvideli še štiri nova strešna okna, skozi katera bo videti nemalo čudovitih sončnih zahodov. Druga okna smo ohranili takšna, kot so, saj jih je družina zamenjala pred nekaj leti. Skoznja lahko pogledujemo z udobnega kavča, iz jedilnice ali kuhinje. Televizor naj bo na premični konzoli, tako da je gledanje udobnejše. Nad kavčem je predviden prostor za družinske fotografije in spomine. Kamin smo prezrcalili na drugo stran dnevne sobe, kjer je postal srce bivalnega prostora. Ta močna črna linija preide v sedišče ob jedilni mizi in na koncu izgine v tlaku kuhinje.

!!galerija!!


Pomoč pri preureditvi
V rubriki Arhitekturni izziv arhitekti iz ekipe Celovito predlagajo rešitev za pre­ureditev izbranega prostora. Iščejo rešitve za vaše zadrege in odgovarjajo na vprašanja o izbiri ter postavitvi pohištva in opreme. Opišite nam svoje želje, priložite tloris z merami prostora, vrisanimi inštalacijami in fotografijo trenut­nega stanja, veliko najmanj 3 MB. Ne pozabite pripisati svojega imena, priimka, točnega naslova, telefonske številke in po možnosti elektronskega naslova. Pišite nam na Deloin­dom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali po elektronski pošti na deloindom@delo.si, v obeh primerih pripišite Arhitekturni izziv.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE