Morda so prav zaradi tega kurjenje ognja in peko na žaru moški kar posvojili. Začetniki in začetnice se navadno najprej spoprimejo z žarom na drva, ambicioznejši v pripravi ribjih ali mesnih jedi v kotličku nad ognjem ali pod črepnjo (pod peko). Le opomba za gospe: kovinski zvonovi, ki jih prekrijemo z žerjavico, lahko tehtajo več kot dvajset kilogramov, zato bo dobrodošel pomočnik.
Čeprav imajo vsi trije načini preprosta pravila, se bomo izmojstrili šele z izkušnjami, pravi Milenko Poljak, kulinarični inštruktor in gostinec, ki Slovence na tečajih in v svoji medvoški restavraciji Bonaca vpeljuje v skrivnosti sredozemske kuhinje. Tri stvari so odločilne, pravi. Katere, pa lahko preberete v novi izdaji revije Deloindom+, v kateri med drugim predstavljamo tudi različne vrtne žare, za prijetno vzdušje ob gurmanskih užitkih pa smo pogrnili nekaj miz na prostem – v poletnem duhu seveda. Preverite!
Revija Deloindom+ v letu 2014 izide desetkrat. Nanjo se lahko naročite, če pokličete na brezplačno številko 080 11 99 ali pišite na elektronski naslov narocnine@delo.si.