V kuhinji nam hrana pogosto pade na tla, včasih se kaj polije ali razbije. Poleg tega nam lahko iz rok ali s pulta pade tudi kakšen oster predmet, ki hitro pusti za seboj kakšno udrtino ali luknjico. Različni materiali imajo prednosti in slabosti, zato najprej razmislite, koliko in kako boste uporabljali kuhinjo in kakšen je vaš življenjski slog. Imate majhne otroke in hišne ljubljenčke, ki pogosto pritopotajo v kuhinjo? Bodo kuhinjska tla pogosto umazana in jih boste morali velikokrat pomiti? Imate kuhinjo zgolj za pripravo manjših obrokov in kuhanje kave?
Keramične ploščice so vodoodporne, vzdržljive in preproste za čiščenje. Uvrščajo se na sam vrh najbolj priljubljenih tlakov v kuhinji. Poleg naštetega ponujajo ogromno možnosti glede izbire teksture, barve, vzorcev, oblike in velikosti. Slabost keramičnih ploščic je, da so hladne, pogosto pa se vam bodo občutljive stvari, ki bodo padle na tla, tudi razbile.
O kakovosti keramičnih ploščic se lahko prepričamo po oznakah na njih. Stopnja obrabe pohodne površine oziroma obraba ploščic je označena s kratico PEI in številko od 1 do 5 (ponekod zasledimo tudi 6). Odpornost proti krušenju oziroma trdnost ploščic je označena z MOHS od 1 do 9 (kakovostnejše so višje vrednosti), oznaka R pa pomeni odpornost proti zdrsu. Večje ko je število R, manj na ploščici drsi.
Vinilne talne obloge so primerne za vse prostore, saj so odporne, vzdržljive in lahke za vzdrževanje. Večina vinilnih oblog ima debelino od 2,5 do 6 mm (najpogosteje od 2 do 3 mm), z zaščitnim slojem od 0,3 do 0,7 mm. Življenjska doba vinilnih talnih oblog je odvisna od mesta vgradnje, stopnje obrabe in načina vzdrževanja. Med slabostmi pa je občutljivost na temperaturne razlike in neposredno izpostavljenost soncu. Slednja se pokaže zlasti na temnih podih, ki so močno obsijani s soncem.
Laminat je cenovno ugoden in enostavnejši za vzdrževanje kot lesene talne obloge. Prav tako je toplejši od keramičnih ploščic. Prednost laminata je tudi v raznolikem videzu. Odporen je proti udarcem, mehanskim poškodbam in kemikalijam, je preprost za montažo in demontažo, polagamo pa ga lahko tudi na staro talno oblogo (recimo na keramične ploščice).
Med pomanjkljivosti sodi hrup, ki ga povzroča hoja po laminatu. Težave pa bomo imeli tudi, če ga bomo položili v vlažen prostor.
Lesene talne obloge so tople in prijetne na otip. Po dolgotrajni uporabi je njihovo površino mogoče obnoviti. Glavna slabost je dimenzijsko delovanje, ki ga povzroči večja sprememba vlažnosti v lesu. Pozimi se les zaradi suhega zraka izsuši, zato moramo vzdrževati stabilno zračno vlažnost in temperaturo v prostoru. Lesena talna obloga je lahko občutljiva za poškodbe, zato bi bilo v kuhinji priporočljivo izbrati bolj trd les, kot je na primer hrast. Zaradi pogostih madežev pa je smiselno, da je les dobro zaščiten (lakiran).