Vsakdo, ki vsaj vsake toliko uporabi pečico, ve, da je papir za peko obvezen pripomoček za peko vseh vrst, bodisi krompirja, pice, peciva, kolačev ali piškotov. Ta obojestransko uporaben papir služi kot priročna podlaga pri peki, da nam ni treba kasneje drgniti zasušenih in zapečenih ostankov hrane s pekačev.
Ali ste vedeli, da papirja za peko po uporabi ni treba zavreči, ampak ga lahko ponovno uporabimo? Dokler papir ni umazan ali masten, ga enostavno uporabimo pri novi peki. Izogibajmo pa se uporabi zelo mastnega ali umazanega papirja, saj bi se ostanki na njem lahko zažgali in vplivali na okus hrane. Še to: če smo na papirju spekli sladico, ga ponovno uporabimo zopet za sladko, ne za slano hrano.
Načeloma lahko papir za peko uporabimo večkrat tudi pri visokih temperaturah, na primer nad 200 °C. A ker je življenjska doba pek papirja pri visokih temperaturah krajša, lahko pričakujemo, da ga bomo lahko uporabili samo dvakrat, predno ga bomo zavrgli. Brez veliko truda bomo prepoznali, kdaj je čas, da vržemo papir v koš, saj bo potemnil.
Pek papir pa lahko uporabimo tudi v drugih primerih. Iz njega naredimo škrnicelj, ki ga napolnimo s slastnim, doma pečenim hrustljavim krompirčkom ali doma pripravljeno pokovko.
Če imate radi tople sendviče, a vas moti čiščenje zapečenih ostankov sira z opekača, prepognite pek papir na pol, med papir položite sendvič in vsa maščoba in ostanki sira se bodo ujeli na papir za pečenje. Tako čiščenje opekača po vsaki uporabi ne bo več potrebno.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Trik, da se bo papir za peko čarobno prilegal pekaču