Kadar kuhamo in pečemo, v kuhinji nastane nered, ki mu seveda nato sledi čiščenje. Najbolj zoprni so navadno madeži, ki so se zaradi visokih temperatur zapekli na podlago. To se navadno zgodi v pečici, na kuhalni plošči ali žaru. Zažgano umazanijo je težko odstraniti in včasih se moramo poslužiti uporabe res agresivnih čistil, da se je znebimo. Obstaja pa tudi način, kako se slednjim lahko izognemo. Namesto njih lahko uporabimo kar kozmetični pripomoček, na katerega navadno pri čiščenju sploh ne pomislimo.
Zažgano umazanijo lahko preprosto odstranimo kar z britvico. Ostro rezilo bo namreč delovalo kot strgalo, ki bo s podlage odstranilo zoglenele madeže. Najbolje je, da uporabimo britvico, ki je čisto nova in ima še zelo ostra rezila. Tako boste umazanijo odstranili v le eni potezi. Ostal bo morda le tanek sloj umazanije, ki pa se ga nato lotimo s kisom in sodo bikarbono.
Z rezilom britvice torej najprej odstranimo glavni del umazanije, seveda pa se z njo lotimo še suhega madeža, v nasprotnem primeru naš trik ne bo deloval. Šele nato madež do konca odstranimo s čistili ali sodo bikarbono. Na ta način si bomo prihranili kar nekaj minut drgnjenja, v veliki meri pa bomo prizanesli tudi okolju.
Čiščenje pečice ali žara je od sedaj naprej lahko toliko bolj ekološko in prijaznejše tudi do našega zdravja. Namenski detergenti za čiščenje pečice namreč vsebujejo ogromno toksinov in so izjemno agresivni, z britvico pa bomo vse očistili mehansko in hitro.